1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Munamies putkahti maailmaan kirpputorin sovituskopissa

Näyttelijä Riku Niemisen luoma sketsihamo on noussut komeetan lailla valtavaan suosioon. Näyttelijälle Munamiehen esittäminen ei ole hankalaa kyykkyasennosta huolimatta. Puhuminenkin kimittävällä äänellä onnistuu lähes aina, paitsi aamutuimaan.

Kuva: YLE / Antti Kettumäki

Munamiehestä puhuvat nyt kaikki. Viihdeohjelma Putouksen sketsihahmokilpailussa hahmo on todellinen ennakkosuosikki. Kahdessa viikossa faneja on tupsahtanut Facebookkiin yli 114 000. Kajaanilaislähtöisen näyttelijä Riku Niemisen luomalla hahmolla on Facebookissa lähes yhtä paljon ystäviä kuin Muumeilla.

- Luulin, että hahmo tipahtaa kilpailusta ensimmäisenä, koska se on ihan erilainen kuin muut. Ei Munamiestä voi kuitenkaan verratta millään lailla Muumeihin. Taiteellisilta arvoiltaan Muumit ovat ihan eri sarjassa, naurahtaa näyttelijä Riku Nieminen.

- Facebookin tykkäämiset eivät ole mikään suosion mittari. Se antaa vain viitteen ilmiöstä eli siis siitä, mistä ihmiset nyt kahvipöydässä puhuvat.

Henkinen puoli koetuksella

Riku Nieminen joutuu olemaan lähetyksen aikana pitkääkin pukeutuneena Munamieheksi. Kyykkyasento ei ole kuitenkaan näyttelijälle ongelma. Fysiikan pitää olla hyvässä kunnossa.

- Ei se asento ole minulle hankala. Olen tanssinut paljon, ja akillesjänteet ja lihakset ovat erittäin hyvässä kunnossa.

Munamiehen esittäminen on Niemiselle henkisesti paljon haastavampaa kuin fyysinen puoli.

- Munamies on ihan erilainen kuin minä itse, siinä on mulle haastetta. Hahmo on valoisa ja avoin toisin kuin minä. Ehkä minussa on enemmän kainuulaista tummempaa ja sarkastisempaa huumoria, pohtii Riku Nieminen.

Ideasta munaksi

Ajatus Munamiehen hahmosta syntyi monien kokemusten ja näkemysten summana. Nieminen on aikaisemmin viihdyttänyt yleisöä kyykkyasennossa.

- Kyykkyasentoon yhdistin oman fantasiamaailmani kaikkine satusatuhahmoineen. Äänen keksin jo tehdyistä animaatiodubbaustöistä. Sitten kävin Helsingissä kirpputorilla katselemassa hahmolle vaatteita, niin sovituskopissa se ajatus Munamiehestä tuli.

Ei kuuta taivaalta

Munamies pysyy tukevasti maan pinnalla, vaikka suosio yllätti esittäjänkin. Putouksen muut sketsihahmot saattavat yllättää.

- Kollegoiden on huomattavasti helpompaa viedä hahmonsa pidemmälle ja muuttaa niitä kuin minun. Munamiehen hahmona minulla on valtava työ, että pystyn keksimään jotain uutta joka jaksoon. Komeettamainen nousu ei takaa voittoa - vielä on monta jaksoa tulossa, summaa Riku Nieminen.