1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ammattiliitto Pro uhkaa Stora Ensoa lakolla

Ammattiliitto Pron mukaan Stora Enso ei ole noudattanut korkeimman oikeuden määräystä tulospalkkiokorvauksien maksamisesta. Lakko alkaisi ensi viikon torstaina. Stora Enson mukaan korvauksia aletaan maksaa helmikuun alussa.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Pron mukaan Stora Enso ei ole noudattanut korkeimman oikeuden määräystä korvata takautuvasti tulospalkkiot, jotka yhtiö eväsi neljä vuotta sitten lakkoilleilta toimihenkilöiltään. Ammattiliitto Pron asettama määräaika takaisinmaksun sopimisesta on päättynyt perjantaina.

Toimihenkilöiden lakko alkaa ensi viikon torstaina ja jatkuu lauantaiaamuun, mikäli neuvotteluissa tulospalkkioiden maksamiseksi ei ole viikon puoliväliin mennessä edistytty. Lakkoon menisi noin tuhat Stora Enson toimihenkilöä.

Stora Enson viestintäjohtaja Lauri Peltolan mukaan yhtiö ei ole kieltäytynyt maksamasta KKO:n määräämiä korvauksia. Maksuja aletaan suorittaa helmikuun alkupuolella. Maksut koskevat niitä 200 toimihenkilöä, joita KKO:n päätös koskee. Pron mainitsema aikaraja on ammattiliiton itsensä asettama ja Stora Enso piti sitä kohtuuttomana.

Korkein oikeus tuomitsi joulukuussa Stora Enson korvaamaan Anjalankosken laitosten sadalle toimihenkilöille tulospalkkiokiistassa yhteensä yli 100 000 euroa korkoineen. Helsingin, Imatran, Joensuun, Kemin ja Kouvolan käräjäoikeuksissa on vireillä 800 muun toimihenkilön vastaavat kanteet maksamattomista tulospalkkioista. Kaikkiaan korvausvaatimukset nousevat yli miljoonaan euroon.

Toimihenkilöt osallistuivat vuonna 2006 paperiteollisuudessa järjestettyyn suurmielenilmaukseen.