Thors: Turvapaikanhakijoiden palautuksia Kreikkaan arvioitava uudestaan

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin mukaan Suomen pitää pohtia täysi-ikäisten turvapaikanhakijoiden palautuksia Kreikkaan. Pohdinnan taustalla on EIT:n päätös, jonka mukaan Belgia rikkoi Euroopan ihmisoikeussopimusta palauttaessaan Dublin-menettelyn perusteella turvapaikanhakijan Kreikkaan.

Kotimaa

Dublin-menettelyssä turvapaikanhakija palautetaan siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut. Suurin osa Euroopan turvapaikanhakijoista saapuu ensimmäiseksi Kreikkaan, Italiaan tai Maltalle.

Suomi ei ole aikaisemmin palauttanut Kreikkaan alaikäisiä turvapaikanhakijoita. Tämän päiväinen päätös koskee täysi-ikäisiä turvapaikanhakijoita. Päätös on voimakas kannanotto Kreikan tilanteeseen. Periaatteessa tämän jälkeen Kreikkaan ei voi palauttaa turvapaikanhakijoita.

-Tämä on hyvin raskas isku Dublin-järjestelmälle ja aiheuttaa hetkellisesti suuria paineita sille, Thors toteaa.

Thors ei kuitenkaan usko, että EIT:n päätös olisi Dublin-menettelyn lopun alku. Moni EU-maa on pyrkinyt auttamaan Kreikkaa nostamaan turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja menettely EU-säädösten tasolle. Thorsin mielestä uusi päätös osoittaa, että nämä toimenpiteet ovat hyvin kiireisiä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa on tällä hetkellä käsittelyssä 37 tapausta, jotka koskevat turvapaikanhakijoiden palauttamisia Suomesta Kreikkaan. Näiden hakijoiden palauttamiset ovat tällä hetkellä jäissä. Thors toivoo asiaan ratkaisua lähiviikkojen aikana.

Lähteet: YLE Uutiset