1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

M.A. Nummisen luovuus löytyy Lempäälässä

Taiteilija M.A. Nummisella on edessään kiireinen kevät. Uusin sävelteos saa ensi-iltansa helmikuussa ja toukokuussa Numminen vihitään kunniatohtoriksi Turussa. Kevään Euroopan esiintymisten jälkeen hän kuitenkin kiirehtii Lempäälään rauhoittumaan mökille.

kulttuuri
M. A. Numminen Tampereen Radion pöydän ääressä.
YLE / Mari Vesanummi

M.A. Nummisella on viimeistä silausta vaille valmis uusi sävelteos filosofi Ludwig Wittgensteinin tekstistä Über gewissheit. Saksaksi kirjoitettu libretto saa ensi-iltansa helmikuun kuudes päivä. Saksan kielialueella Numminen kiinnostaa edelleen, kevään esiintymisiä on jo varattu Saksaan. Huhtikuussa Numminen pyörähtää Ranskassa ja Ruotsiinkin on esiintymispyyntöjä.

- Saksan, Ranskan ja Ruotsin jälkeen tulen kovaa vauhtia takaisin Tampereelle ja Lempäälään.

M.A. Numminen tuli lunastaneeksi onnekseen isoisänsä pienviljelystilan yli 30 vuotta sitten. Pellot on jo myyty, mutta mökki on jäljellä. Sinne taiteilija suuntaa aina, kun kaipaa luovuutta ja luontoa.

- Sellaista rauhaa, mikä Lempäälän metsässä vallitsee, ei saa millään kaupungissa.

Nummisen kaupunkikoti sijaitsee Etu-Töölössä Helsingissä. Urbaani taiteilija haluaa asua joko kaupungin ytimessä tai metsässä. Kaupungin sykkeessä ei luovuus kuki.

- Ei varmaan tulisi tehdyksi yhtä paljon sävellyksiä kuin mitä tulee tehdyksi Lempäälän mökissä.

Kunniatohtoriksi tiedettä popularisoiden

M.A. Numminen nimitetään toukokuussa Åbo Akademin kunniatohtoriksi. Hän käy siellä säännöllisesti seminaareissa ja luennoimassa runoudesta.

- Suurenmoinen juttu, että minusta tulee nimenomaan Åbo Akademin kunniatohtori.

- Kyseessä on vastavuoroisuussuhde, se ei ole pelkkä kunnianosoitus minulle.

Epäilys siitä, että muusikkona tutuksi tullut taiteilija olisi hurahtanut lopullisesti tieteen puolelle, on turha.

- En pystyisi elättämään itseäni pelkästään tieteen popularisoijana, kyllä taide vie voiton, Numminen naurahtaa.

Nykymusiikissa rytmi tulee ensin

Nykypäivän populaarimusiikki nojaa rytmiin. Kohta 71-vuotias muusikko kiinnittää eniten huomiota melodiaan ja sitten sanoihin, viimeiseksi vasta rytmeihin.

Nykypäivän populaarimusiikkia kovin sanoin kritisoinut M.A. Numminen ottaa hieman takaisin sättimisestään. Hän on käynyt keskustelua nykymusiikista nuorison kanssa rock-klubeilla ja saanut hieman selitystä populaarimusiikin muutokselle.

- Heidän mielestään on täysin luonnollista, että rytmi on kaikkein tärkein. Sanat tulevat toiseksi ja melodia on vasta kolmantena.

- Siis arvostus on aivan toisin päin kuin ikäisteni ihmisten keskuudessa, M.A. Numminen ihmettelee hymyillen.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi

Lue seuraavaksi