1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rotavirusrokote osoittautui tehokkaaksi

Rotavirusrokote on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi ehkäistä viruksen aiheuttamia sairauksia, kertoo yhdysvaltalainen raportti. Tilastotiedot osoittavat rokotusten vähentäneen muun muassa viruksen aiheuttamaa ripulia.

Ulkomaat

Tilastotiedot Yhdysvalloista, Australiasta, Meksikosta ja El Salvadorista osoittavat, että lasten rotavirusrokotukset ovat vähentäneet jyrkästi viruksen aiheuttamia tauteja, kuten vaikeaa ripulia. Pahimmillaan vaikea ripuli voi johtaa kuolemaan.

Rokotusten käyttöönoton myötä lasten rotaviruksesta aiheutuneet sairaalakäynnit ovat vähentyneet huomattavasti. Rotavirusrokote otettiin laajaan käyttöön Yhdysvalloissa vuonna 2006.

Rotavirukseen liittyviä sairaalakäyntejä on vuoden 2006 jälkeen ollut reilusti yli puolet vähemmän kuin ennen. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös Australiasta, Meksikosta ja El Salvadorista.

Suomessa rotavirusrokote on kuulunut yleiseen rokoteohjelmaan syyskuusta 2009 lähtien. Jokainen yli kahden kuukauden ikäinen vauva saa suun kautta annettavan rokotteen neuvolasta ilmaiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset