1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kehitysvammaiset näyttelijät ja tanssijat nousevat Kansallisoopperan lavalle

Tunnettu Carmen-ooppera muotoutuu uuteen uskoon kehitysvammaisten esiintyjien voimin. Poikkeuksellisessa Mustien siipien lintu -esityksessä on mukana sekä Kansallisoopperan solisteja että kehitysvammaisia näyttelijöitä ja flamenco-tanssijoita.

Mustien siipien lintu  -esityksessä laulavat Melis Jaatinen ja Pia Renes.
Kansallisoopperan Mustien siipien lintu tarjoaa harvinaisen version Bizet'n Carmenista. Poikkitaiteellisen teoksen kantavana voimana ovat kehitysvammaiset tanssijat ja näyttelijät.

Mustien siipien lintu – variaatio Carmenista on DuvTeaternin, tanssikoulu Blue Flamencon ja Kansallisoopperan yhteistyöproduktio. Tunnin mittaisen esityksen aikana lavalla häärii niin Kansallisoopperan laulajia kuin ammattinäyttelijöitä mutta pääosassa ovat kuitenkin kehitysvammaiset näyttelijät sekä flamenco-tanssijat. Esityksessä puhutaan sekä suomea että ruotsia.

DuvTeaternin kehitysvammaiset esiintyjät ovat aiemmin versioineet muun muassa Shakespearen näytelmiä. Pari vuotta sitten alkunsa saanut Mustien siipien lintu -esitys perustuu Carmeniin, mutta on muotoutunut esiintyjien ideoiden ja improvisaation pohjalta. Näyttelijät valitsivat roolihahmonsa itse, kertoo ohjaaja Mikaela Hasán.

- Sen jälkeen kun olin kertonut tarinan ensimmäisen kerran, niin tuli kyllä aika selväksi, että jotkut jo valitsivat omat roolinsa, vähän riippuen siitä, mitä tarinassa tapahtuu. Osa teki valinnan myös roolihahmon nimen mukaan, koska se kuulosti hyvältä tai roolihahmon ammatin mukaan.

Hasán on innoissaan siitä, että kulttuurikentän iso toimija Kansallisooppera on lähtenyt mukaan produktioon.

- Mielestäni tämä on hieno mahdollisuus meille ja hienoa riskin ottamista Kansallisoopperalta. Tällaisessa produktiossa ei tiedä, mitä kaikkea voi tapahtua. Eikä tiedä myöskään esityksessä, ne ovat aina vähän erilaisia.

Ammattinäyttelijä joutuu varpailleen näytellessään kehitysvammaisten kanssa

Ammattinäyttelijä Paul Olin näyttelee Carmen-variaatiossa Don Josén roolia. Lavalla hänen täytyy olla tavallista valppaampi.

- Vastanäyttelijältä voi tulla mitä tahansa: eikä tule ihan samaa repliikkiä joka kerta. Tavallaan täytyy olla koko ajan varpaillaan, mutta se on vaan hyvä, siitä tulee sellainen läsnäolon energia esitykseen, Olin sanoo.

Emma Liekari on tanssinut flamencoa usean vuoden ajan tanssikoulu Blue Flamencon kehitysvammaisille suunnatussa tanssiryhmässä. Nyt hän pääsee tanssimaan ja esiintymään Carmenissa.

Hän pitää esityksen oopperamusiikista ja kiittelee erityisesti yhtenä esityksen solisteista laulavaa Jyrki Anttilaa.

- Tykkään Jyrkin äänestä, sillä on hyvä kaunis oopperaääni, Liekari kommentoi.

Mustien siipien lintu – variaatio Carmenista saa ensi iltansa 22.1. Kansallisoopperan Alminsalissa. Esityksiä on maaliskuussa myös Espoon Sellosalissa.