Belgian poliitikkoja painostetaan parroilla

Belgialaiset alkavat saada tarpeekseen poliitikkojen loppumattomasta riitelystä. Maahan ei ole saatu hallitusta kesäkuun vaalien jälkeen. Belgialaismiehet ovat ottaneet käyttöön viimeisen keinon poliitikkojen painostamiseksi - partaprotestin.

Ulkomaat

Ajatuksen isä on yksi maan tunnetuimmista näyttelijöistä, Benoit Poelvoorde. Hän vetosi tammikuun puolivälin tienoilla televisiolähetyksessä kaikkiin belgialaisiin miehiin etteivät nämä ajaisi partaansa ennen kuin maahan on saatu uusi hallitus.

Eiliseen perjantaihin mennessä kampanjaan on liittynyt jo yli 173 000 ihmistä. Huomenna sunnuntaina partaprotestin osanottajat aikovat järjestää mielenosoituksen pääkaupungissa Brysselissä. Paikalle odotetaan jopa 20 000 ihmistä.

Laiskemmat protestoijat voivat kampanjoida internetin kautta, mihin on perustettu virtuaalinen leiri virkaatekevän pääministerin toimiston edustalle. Nettikampanjoijat voivat pystyttää leiriin oman telttansa.

Belgian tilanne on hankala. Hollanninkielisten flaamien ja ranskankielisten valloonien välille ei ole kyetty löytämään yhteisymmärrystä. Hallituspulan takia esimerkiksi maan ulkomaanvelan korot ovat jo nousseet, mikä on kova paikka erittäin velkaantuneelle maalle.

Belgialaiset ovat erimielisiä myös sen suhteen, onko erimielisyys pahasta. Osa kansasta on sitä mieltä, että hallitusneuvottelujen pahin kompastuskivi, perustuslain uudistaminen, on niin tärkeä asia, ettei neuvottelujen venyminen ole pahasta, jos lopputulos on hyvä.

Belgia on tänään lauantaina ollut ilman hallitusta 222 päivää. Käynnissä on mittaus, tekeekö maa uuden ennätyksen tällä alalla. Nykyinen ennätys on Irakilla, jonka hallitusneuvottelut kestivät toissa vuonna 289 päivää.

Lähteet: AP