Hyppää sisältöön

Kiviniemi: Suomeen tarvitaan perheministeri

TV1:n Ykkösaamun haastatteleman pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan Suomeen tulisi saada uusi lapsi- ja perheministerin salkku. Uusi ministeri sijoitettaisiin sosiaali- ja terveysministeriöön, jonne vastuuta perheasioista siirrettäisiin muistakin ministeriöistä.

Pääministeri Mari Kiviniemi ja toimittaja Jari Korkki Ykkösaamun studiossa.
Vieraana on pääministeri Mari Kiviniemi (Kesk.). Toimittajana on Jari Korkki.

Kiviniemi toivoi, että perhepolitiikka saataisiin selkeästi yhden ministerin vastuulle. Tehtävää olisi muun muassa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamisessa.

Tasavero ei ole oikea suunta

Pääministeri kommentoi myös alivaltiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän verolinjauksia, joista keskusta ennen joulua sanoutui jyrkästi irti. Kiviniemen mukaan puolueelle ei käy se, että verotusta viedään tasaveron suuntaan.

- Niillä joilla on enemmän, on myös varaa antaa valtiolle enemmän, Kiviniemi sanoi.

Kiviniemen mukaan keskusta julkistaa oman talous- ja vero-ohjelmansa helmikuun puolivälin jälkeen. Hänen mielestään pitäisi solmia kasvua ja työllisyyttä lisäävä yhteiskuntasopimus, johon osallistuisivat niin työnantajat, työntekijät kuin hallituskin.

Euroopan talouspolitiikassa kaivataan Kiviniemen mukaan "k-linjaa": kuria, kasvua ja koordinaatiota. Toisin sanoen menot pitää sopeuttaa tulojen mukaisiksi, rakenteet muuttaa kilpailukykyisemmiksi ja hulttiomaat voidaan yhdessä pakottaa ruotuun.

”Hallitusvaihtoehtoja kaksi”

Suosituimmaksi pääministeriehdokkaaksi nouseminen Iltalehden kyselyssä lämmitti Kiviniemeä. Hän kuitenkin muistutti, että hallituspohja ratkeaa vasta vaaleissa.

- Vaaleissa on kaksi vaihtoehtoa. Ne ovat keskustajohtoinen hallitus tai sinipunahallitus. Meillä on kokemuksia tiukkoina aikoina sinipunahallitusten epäoikeudenmukaisesta politiikasta ja se ei todellakaan ole Suomen tie, Kiviniemi sanoi.

Kiviniemen mukaan monissa istuvan hallituksen päätöksissä näkyy keskustan puumerkki ja linjaero hallituskumppaniin kokoomukseen. Esimerkkeinä hän mainitsi ruuan arvonlisäveron alentamisen, perusvähennyksen korottamisen kunnallisverotuksessa ja perusturvan parantamisen esimerkiksi takuueläkkeen avulla.

Kiviniemen unelma: ”työtä kaikille”

Ykkösaamussa useampikin yleisöltä tullut kysymys koski kiisteltyä jätevesiasetusta. Kiviniemen mukaan aikaisempi asetus on ollut huono, mutta lähipäivinä eduskunnassa saadaan valmiiksi hyvä korjausehdotus.

Pääministerille oli tullut myös katsojakysymys, jossa kysyttiin, mitä hän muuttaisi maailmasta, jos olisi mahdollista muuttaa vain yksi asia.

- Työtä kaikille, Kiviniemi vastasi.

”Olemme hyviä työkavereita”

Kiviniemi harrastaa, silloin kun harvoin ehtii, metsästystä, kuten myös valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.). Metsästyskavereita he eivät kuitenkaan ole.

- Emme ole olleet yhdessä metsästämässä, mutta olemme kyllä ihan hyviä työkavereita, Kiviniemi luonnehti.