Tunisian maaseudun väki yrittää kaataa hallituksen

Sadat Tunisian köyhältä maaseudulta pääkaupunkiin Tunisiin tulleet ovat sunnuntaina osoittaneet mieltään saadakseen vanhaa valtaa edustavat ministerit pois hallituksesta.

Ulkomaat
Mielenosoittajia Tunisiassa
Tunisian esimerkki vetää kansaa kaduille nyt muissakin arabimaissa.

Mielenosoittajat ovat jo päivien ajan kerääntyneet väliaikaisen pääministerin Muhamed Ghannouchin hallintorakennuksen liepeille. Poliisit, jotka ovat huolissaan omasta kohtalostaan presidentti Zine al-Abidine Ben Alin ajan jälkeen, ovat suvainneet tämän.

Vaikka Tunisian uusi väliaikainen hallitus on hyväksynyt monia poliittisia vapauksia, mielenosoittajien mielestä ministerit ovat yhä liikaa kiinni karkotetun presidentin RCD-puolueessa. Mielenosoittajat vaativat myös RCD:n hajoittamista. Väliaikainen presidentti Foued Mebazaa on luvannut täydellistä irtiottoa vanhasta vallasta.

Eilen lauantaina Tunisissa oli laaja mielenosoitus, johon otti osaa myös satoja poliiseja. Tunisiassa on periaatteessa voimassa poikkeustila, joka kieltää yli kolmen ihmisen väenkokoukset. Mielenosoitukset ovat kuitenkin sujuneet rauhallisesti.

Poikkeustilaa on viime päivinä lievennetty. Koulut ja yliopistot ovat olleet suljettuina tammikuun 12. päivästä lähtien, mutta ne avattaneen alkavalla viikolla.

Lähteet: AFP, Reuters