1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi ei enää käännytä turvapaikanhakijoita Kreikkaan

Suomi ei enää käännytä turvapaikanhakijoita Kreikkaan, koska maan olot eivät Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan täytä ihmisoikeusvaatimuksia. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan ratkaisu koskee Suomessa tällä hetkellä noin 30:tä turvapaikanhakijaa. EIT:n päätös vaikuttaa koko EU-tasolla.

Maahanmuuttaja kävelee vastaanottokeskuksen käytävällä.
Suomi on lopettanut turvapaikanhakijoiden palauttamisen Kreikkaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan maan olosuhteet eivät täytä ihmisoikeusvaatimuksia. Iso osa EU:hun tulevista pakolaisista saapuu alueelle juuri Kreikan kautta.

Päätöksen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n perjantainen ratkaisu, jonka mukaan Belgia rikkoi ihmisoikeussopimusta palauttaessaan afganistanilaisen turvapaikanhakijan Kreikkaan.

Kyseessä on koko EU-aluetta koskeva ennakkoratkaisu. Kreikan kautta unioniin tuli yksistään vuonna 2010 yli 7 000 turvapaikanhakijaa. Kreikka on ollut merkittävä sisääntulomaa EU:hun pyrkiville pakolaisille Maltan ja Italian ohella.

Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen mukaan Kreikasta tulijoita ei enää käsitellä niin kutsuttuina Dublin-tapauksina. Dublin-menettelyn mukaan turvapaikanhakija palautetaan siihen EU-maahan, johon hän on ensimmäisenä saapunut.

Suomesta on karkotettu viime vuosina Dublin-menettelyn perusteella useita satoja turvapaikanhakijoita. EIT:n päätöksen perusteella yksikään EU-maa ei saisi enää käännyttää Dublin-perusteella pakolaisia Kreikkaan.

Maahanmuuttoviraston uudesta linjauksesta kertoi ensimmäisenä Aamulehti. Myös maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) kehotti jo perjantaina harkitsemaan turvapaikanhakijoiden palautuksia Kreikkaan.

Thorsin mukaan ratkaisu on raskas isku Dublin-järjestelmälle ja aiheuttaa sille suuria paineita. Myös Ruotsi, Saksa ja Britannia ovat jo aikaisemmin lopettaneet turvapaikanhakijoiden käännytykset Kreikkaan.

Suomi ei ole käännyttänyt tähän mennessäkään Kreikkaan alaikäisiä, yksin tulleita tai haavoittuvassa asemassa olevia.