1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maatalousyrittäjät

Kainuulainen maaseutu henkii positiivisuutta

Valokuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Mitä kertoo valokuva, jossa maatalousyrittäjä on normaaliaskareissa parhaimpiinsa tälläytyneenä? Pyhä Perintö -projekti esittelee nuoria ja nuorekkaita maatalousyrittäjiä juuri tuollaisilla kuvilla.

Maatalousyrittäjät
Odottelua
YLE

Sotkamolaiset Outi Hyvönen ja Saara Pakaslahti ovat kuvanneet arkipäivän askareissa olevia Sotkamolaisia maaseudun eläjiä hiukset laitettuina, meikattuina ja juhla-asuissa. Ajatus projektin toteuttamisesta lähti maaseudun ja maatalousyrittäjien arvostuksesta.

- Heidän työnsä vaatii paljon voimia, joten halusimme tuoda esille maaseutua ja siellä työtään tekeviä ihmisiä positiivisessa hengessä, kertoo Outi Hyvönen.

Kuvien ja tekstien välityksellä lopputulos on nähtävillä tammikuussa Sotkamon nuorisotiloissa esiteltävässä näyttelyssä.

Sotkamosta näyttely matkaa Loimaalle maatalousmuseo Sarkaan, ja keväällä projektin tulos on nähtävillä myös Kajaanissa.

Tulipalopakkasia, hyttysiä ja helteitä

Hyvösen ja Pakaslahden kuvaussessiot alkoivat helmikuun 2010 tulipalopakkasilla ja päättyivät marraskuun 2010 lopulla.

- Ikimuistoisimmat kuvaukset tapahtuivat pellolla heinäkuun helteillä, kun mallin lisäksi ympärillä pyörivät miljoonat hyttyset, muistelee Saara Pakaslahti.

Projektissa ovat olleet mukana myös Kainuun ammattioppilaitoksessa hiusalaa opiskelevat Anne Juntunen ja Sanna Virkkula. Heidän vastuullaan ovat hiukset ja meikkaus. Luonnonkauniiden mallien ehostamisen myötä on tullut myös monia mieleenpainuvia muistoja.

- On jopa ollut tilanne, että stailauksen jälkeen jopa mallin oma sisko ei ole tunnistanut kuvasta omaa perheenjäsentään, paljastaa Hyvönen.

Aivan viimeisten kuvattavien joukossa oli Ville-Veikko Karjalainen, jolle maatalousyrittäminen on puoliammattilaista harrastusta, sillä leipätyö on toisaalla.

Karjalaisen tilalla on kuvauskohteena nuoren isännän lisäksi myös Skotlannista lähtöisin olevaa ylämaankarjaa, jotka ovat hurjasta ulkomuodostaan huolimatta lempeitä nautoja. Puku päällä karjaa hoitavan Ville-Veikko Karjalaisen houkutteleminen malliksi oli helppoa.

- Jossakin päin Suomea maataloutta pidetään negatiivisena asiana. Nyt kun tätä lähestytään positiivisella tavalla, niin totta kai tällaiseen oli lähdettävä mukaan, Karjalainen sanoo.

Lähteet: YLE Kainuu / Arto Loukasmäki