1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Pattitilanne Norsunluurannikolla nostaa kaakaon hintaa

Norsunluurannikon levottomuudet ovat nostaneet kaakaon hintaa. Kaakaon hinta on noussut, koska Kansainvälisen yhteisön Norsunluurannikon presidentivaalien voittajana pitämä Alassane Ouattara on määrännyt kaakaopavuille kuukauden mittaisen vientikiellon.

Maanantaina kaakaon futuurihinnat nousivat Lontoon raaka-ainepörssissä enimmillään seitsemän prosenttia 2,269 puntaan tonnilta. Hinta oli korkein sitten viime elokuun. Marraskuussa kaakaon hinta kävi alimmillaan, jolloin se oli 1,77 puntaa.

Kaakaon hinta on noussut 12 prosenttia noin kolmen viime viikon aikana.

Norsunluurannikko on maailman suurin kaakaopapujen tuottajamaa.

Norsunluurannikolla istuva presidentti Laurent Gbagbo ei ole suostunut tunnustamaan tappiotaan marraskuun lopun presidentivaaleissa. Kansainvälisen yhteisön mukaan Allassane Ouattara voitti vaalit. Vaalien jälkeen puhjenneessa vihanpidossa on kuollut lähes 200 ihmistä

Ei vaikutusta suklaan hintaan

Fazer Makeisten toimitusjohtaja Tom Lindblad kertoo, että toistaiseksi on vaikea sanoa täsmälleen mitä vaikutuksia kaakaon hinnan nousulla on suklaan hintaan.

- Se riippuu osittain siitä tuleeko olemaan niin, ettei kuukauteen toimiteta, vai onko kyseessä toistaiseksi vain uhka.

Lindbladin mukaan kaakaon saatavuus tulee määräämään hinnan suunnan.

- Kaakaon lyhytaikaiset hintamuutokset eivät näy kuluttajahinnoissa. Jos raaka-aineen hinnassa tulee pysyvämpiä hinnan muutoksia, jollain aikavälillä se viedään kuluttajahintoihin.

Toistaiseksi on liian aikaista arvuutella hintakehitystä, sanoo Lindblad.