Poromiesten petoportaali avattiin

Nettiin on alkanut ilmestyä kasapäin petojen tappamien porojen kuvia. Paliskuntain yhdistys avasi viime viikon lopulla kotisivuilleen petoportaalin, jonne poromiehet voivat välittää työssään metsässä ottamia kuvia.

poronhoito
Porojen ruokintaa
Inarin Kaamasen koeporotarha, jossa poroja ruokitaan.Vesa Peltonen

Paliskuntain yhdistyksen toimistopäällikkö Matti Särkelä sanoo, että alkuvaiheessa poromiehet ovat laittaneet kuvaportaaliin pääasiassa kuvia petojen kiduttamista, raatelemista ja tappamista poroista.

- Pääasia tässä petoportaalissa on, että poromiehet voivat välittää kauniita auringonlaskuja ja poromiehen arkea, petotilanteita ja petojen tappamia poroja, mielenkiintoisia sattumuksia metsässä ja luontoilmiöitä ja luonnon ihmeitä.

Kuvakavalkaadi tasapainottuu

- Nyt kuvaportaaliin on kertynyt ihan alkuvaiheessa eniten kuvia petojen aiheuttamista tuhoista poroille. Luulen kuitenkin, että ajan kanssa se tasapainottuu vanhoihin kuviin, historiakuviin ja kaikkeen poromiehen arkeen, mitä siellä metsässä ja tuntureilla on tapahtunut ja tapahtuu.

Särkelän mukaan poromiehet ovat toivoneet tätä jo pitkään ja nyt saatiin nettialusta valmiiksi.

- Näin poromiehet voivat välittää kuvaviestejä toisilleen ja muillekin nähtäväksi. Poronhoitajat ovat kokeneet, että hyvin harva ymmärtää, mitä poronhoitaja näkee työssään siellä metsässä ja tuntureilla.

"Petokolikon toinen puoli jäänyt piiloon"

- Ja sitten toisaalta muut näkevät sen petokolikon molemmat puolet. Se toinen puoli kolikosta on jäänyt näkemättä, mitä ne pedot ovat elävältä ja oikeasti luonnossa.

Särkelä sanoo, että eivät pedot ole niitä lastenkirjojen puhuvia susia ja hauskoja ilveksiä ja nallekarhuja, jotka vaan syövät hunajaa. Ajan kanssa poromiesten tekemä kuvaportaali antaa siitä samoin kuin poronhoitajan arjesta oikean tai ainakin tasapainoisemman kuvan.

Paliskuntien yhdistys myös valvoo kuvaportaalin sivuja eli ne suodatetaan kuten pitää tehdä muillakin sivustoilla, jotta sinne ei pääse mitä tahansa sopimattomia kuvia.

Paliskuntain yhdistyksen kuvaportaaliin pääsee yhdistyksen kotisivuilta www.paliskunnat.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Lappi / Matti Mykkänen