Moventas Windin lakosta sakkoja

Moventas Windin Jyväskylän tehtaan viimetalvinen lakko on poikinut sakkoja. Tehtaan työntekijöiden ammattiosasto joutuu maksamaan runsaat neljä tuhatta euroa sakkoja ja vahingonkorvauksia kahden työpäivän lakosta.

lakot
Moventaksen tuotantolaitos Jyväskylässä
YLE / Jarkko Riikonen

Työntekijät osoittivat työseisauksella mieltään tehtaan maalaamon ulkoistamisen vuoksi. Työntekijöiden mielestä työantaja rikkoi yhteistoimintalakia kun se päätti ulkoistamisesta yksipuolisesti. Kaupat maalaamosta oli jo tehty ennen kun työntekijöille kerrottiin asiasta.

Lisäksi työnantaja aikoi siirtää uudelle omistajalle neljä työntekijää, joista kaksi ei kyennyt työskentelyyn maalaamolla. Lakon jälkeen sovittiin vain kahden työntekijän siirrosta.

Tuuliturbiineja valmistavalla tehtaalla oli viime helmikuussa lakossa noin 70 työntekijää. Työnantajan mukaan lakko aiheutti 72 00 euron menetykset. Samanaikaisesti lakkoiltiin myös Karkkilan Moventas Santasalon tehtaalla sen maalaamon ulkoistamisen vuoksi.

Työtuomioistuin tuomitsee Valmetin metallityöväen ammattiosaston maksamaan hyvityssakkoja 3 200 euroa ja korvaamaan oikeudenkäyntikuluja yli 800 euroa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi