Tuhat vuotta vanha jouhikko onkin moderni

Vanhat kansansoittimet elävät uutta elämää muun muassa rockmusiikin parissa. Esimerkiksi jouhikkoa ei kuitenkaan saa tavallisesta kaupasta. Se pitää tilata rakentajilta erikseen.

soittimet
Kansanmusiikin lisensiaatti, läänintaiteilija Minna Raskinen kiertää luennoimassa vanhoista soittimista. Kuvan soitin on puusarvi.
Kansanmusiikin lisensiaatti, läänintaiteilija Minna Raskinen kiertää luennoimassa vanhoista soittimista.YLE Etelä-Karjala
Jouhikko on hieman kannelta nuorempi soitin.

Vanhoja kansansoittimia esitellään Etelä-Karjalassa tänä talvena. Kansanmusiikin lisensiaatti, Kaakkois-Suomen säveltaiteen läänintaiteilija Minna Raskinen kiertää lähiviikkoina kouluissa ja kirjastoissa esittelemässä vanhoja kansansoittimia. Esittelyyn pääsevät jouhikon lisäksi munniharppu, mänkeri eli kansan klarinetti ja puusarvi.

MInna Raskisen oma jouhikko on parikymmentä vuotta vanha ja sen on valmistanut Ari-Pekka Rakkolainen.

- Ei näitä musiikkikaupasta kyllä saa, täytyy kysyä suoraan rakentajilta, jos tällaisen itselleen haluaa, kertoo Minna Raskinen.

Soitin rakennetaan yleensä puusta, mutta Kauko-Idässä materiaali voi olla bambua.

Jouhikko on Minna Raskiselle sivusoitin, pääsoittimena hän soittaa kannelta. Yleisön tietoisuuteen jouhikkoa on tuonut muun muassa Jousiorkesteri, joka on kiertänyt Suomen lisäksi konsertoimassa myös ulkomailla.

Vanhat soittimet ovat globaaleja

Vanhoille soittimille on yhteistä se, että ne esiintyvät hyvin samantyyppisinä eri puolilla maailmaa.

Jouhikko on pari tuhatta vuotta vanhaa kannelta nuorempi, noin tuhat vuotta vanha soitin. Soitin tunnetaan eri puolilla maailmaa eri nimisenä.

Virossa soitin on hiiukannel ja Ruotsissa stråkharpa. Walesissa soitetaan jouhikon sukulaissoitin, jonka nimi on crwth.

Munniharpun sukulaissoitin puolestaan tehdään Japanissa Hokkaidon saarella bambusta. Munniharppua soitetaan suulla, joka toimii äänen kaikupohjana. Suun ja kielen asentoa vaihtelemalla ja hengitystä rytmittämällä syntyy ääni.

Läänintaiteilija Minna Raskinen toivoisi, että vanhat kansansoittimet tunnettaisiin paremmin.

- Siksi haluan kiertueellani esitellä myös vanhoja soittimia, sanoo Raskinen.

Myytit ja kalevalainen perinne

Minna Raskisen mukaan vanhoihin soittimiin kuuluu usein runonlaulu ja kalevalainen perinne. Siksi soittimiin saattaa törmätä myös rockmusiikin parissa.

- Rockiin on tullut viime vuosina paljon piirteitä ja tarinoita myyttien maailmasta. Kalevala ja heavy on liitetty yhteen, jatkaa Minna Raskinen.

Koulukeikoilla Minna Raskinen soittaa 15-kielistä, punaista kannelta, joka on ollut yleensä vaikuttava kokemus lapsille. Minna käyttää esiintyessään efektilaitetta luomaan tilaa ja viivettä sekä villimpää efektiä musiikkiin.

- Kun näppäilee yhden kielen, siellä soi koko maailma, tunnelmoi läänintaiteilija Minna Raskinen.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala