Konenäkö seuloo silmänpohjamuutokset

Myös silmäsairaudet tulisi löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Parhaiten se onnistuisi riskiryhmien järjestelmällisellä seulonnalla. Apuna voitaisiin käyttää Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kehitettyä automaattista kuvankäsittelyä.

tiede
Konenäkökuva silmän verkkokalvosta
LUT

Diplomi-insinööri Tomi Kaupin väitöstyössä tutkittiin miten automaattinen kuvankäsittely silmänpohjakuvien diagnoosissa auttaisi silmälääkäriä, ja näin parantaisi diabetes- tai silmäsairauspotilaiden elämää.

Kuntatalouden puolella taas terveydenhuollon kustannusten pitämiseksi aisoissa uudet diabeetikot ja silmäsairaudet olisi myös hyvä löytää varhaisessa vaiheessa.

Kuvia verkkokalvosta

Kauppi tutki väritiedon hyödyntämistä diabeteksen aiheuttamien silmänpohjamuutosten automaattisessa havaitsemisessa.

Silmäpohjamuutosten seulonta on diabetes- tai silmälääkärille työlästä ja vie aikaa. Automaattisella seulonnalla voitaisiin tehdä huomattavasti kattavampia seulontoja, kerrotaan Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Työkalu muutosten seurantaan

Parhaana silmämuutosten seulontavaihtoehtona pidetään silmänpohjakuvausta, jossa silmän verkkokalvosta otetaan digitaalisia kuvia. Väitöstyön tuloksena silmälääkärillä on käytettävissä silmänpohjamuutosten merkitsemistyökalu ja diagnoosia tukevat konenäkömenetelmät silmänpohjakuvatietokantoineen.

Lisäksi DI Tomi Kaupin väitöksessä kehitettiin protokolla automaattisten silmänpohjakuvien tulkintamenetelmien suorituskyvyn mittaamiseen ja vertailuun. Väitöstyössään Kauppi esitti myös menetelmän näköhermon pään automaattiseen paikantamiseen.

Lähteet: YLE Uutiset / Arto Nurmi