1. yle.fi
  2. Uutiset

Moskovan kuolonuhreissa ainakin 8 ulkomaalaista

Moskovan lentokentän 35 kuolonuhrista kahdeksan oli ulkomaan kansalaisia, muun muassa kaksi brittiä ja yksi saksalainen, kertoo Venäjän ulkoministeriö. Sairaalahoitoon on joutunut muun muassa Italian, Ranskan ja Saksan kansalaisia. RIA Novostin nimettömän lähteen mukaan itsemurhaiskijöitä olisi ollut kaksi.

Ulkomaat
Kartta.
YLE Uutisgrafiikka

Uutistoimiston poliisilähteen mukaan itsemurhaiskijöinä olisivat olleet mies ja nainen. Itse pommi saatettiin tutkijoiden mukaan räjäyttää lentokentän ulkopuolelta, ja operaatiossa oli mukana ehkä kolmaskin ihminen. Itar-Tass-toimisto puolestaan kertoo, että päätutkintalinjana on edelleen yhden miehen tekemä isku.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev lupaa apua uhrien omaisille sekä loukkaantuneille, ja lykkää matkaansa Davosin talousfoorumiin. Vastuun itsemurhaiskusta hän langettaa lentokentän johdolle.

- Tapahtuneen perusteella turvatoimia oli selvästi laiminlyöty, presidentti sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

- Kaikilla päättävän yhtiön johtajilla sekä itse lentokentän johdolla on tästä vastuu. Tämä on terroria, tämä on surua, tämä on tragedia, Medvedev puhui.

Myös terrorisminvastainen komitea katsoo ettei isku olisi onnistunut, jos turvallisuudesta olisi riittävästi huolehdittu. Räjähteet laukesivat saapuvien lentojen tulohallissa, minne on vapaa pääsy ilman tarkastuksia.

Moskovan Domodedovon lentokentälle maanantaina iskenyt itsemurhapommittaja tappoi ainakin 35 ihmistä.

Vuonna 2004 kaksi itsemurhapommittajaa pääsi läpi Domodedovon kentältä tekeytyen lentokenttähenkilökunnaksi. Kesken lentojen räjähtäneet pommit tappoivat yhteensä 90 matkustajaa kahdessa koneessa.

Maanantain terrori-isku oli pahin sitten viime maaliskuun metroterrorin. Tuolloin kahden itsemurhaiskijän pommeihin kuoli 40.

Kymmeniä vakavasti loukkaantuneita

Ainakin kahdeksan kuolonuhreista oli ulkomaan kansalaisia. Hätätilaministeriön mukaan kuolonuhreista kaksi oli Britanniasta ja yksi Saksasta, Ukrainasta, Uzbekistanista, Kirgisiasta ja Tadzikistanista.

Verkossa julkaistulla haavoittuneiden listalla on eniten Venäjän kansalaisia. Venäjän ulkoministeriön mukaan loukkaantuneissa on ainakin yhdeksän ulkomaalaista. Kaksi on Nigeriasta ja yksi Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Serbiasta, Tadzikistanista, Uzbekistanista ja Slovakiasta.

Terveysministeriö kertoi tiistain vastaisena yönä, että sairaalahoidossa olevista noin sadasta potilaasta puolet loukkaantui hyvin vakavasti.

Suomen Moskovan-suurlähetystö kertoi aiemmin, ettei sen tiedossa ole, että isku olisi vaatinut suomalaisia uhreja.

Iskun tekijästä ei vielä ole tietoa. Aiemmista hyökkäyksistä on syytetty tshetsheenikapinallisia.

Lähteet: Itar-Tass, AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi