1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nukketeatterit

Nukketeatteri Helike2 odottaa katsojia

Nukketeatteri Helike2 virkoaa 15 vuoden unesta Kouvolan Kuusankoskella. Helga Kekin valmistamat nuket ja muu rekvisiitta odottavat liikuttelijoineen vierailukutsuja. Kohderyhmä on laaja, 2-vuotiaasta taaperosta vaariin.

Kuvassa Helga Kekin valmistamat Heloise, Pullapoika, Lasse ja Koira. Kuva: Yle / Kirsi Partanen

Harrastajateatterinohjaaja Sirpa Niemi saa vapaasti käyttöönsä Helga Kekin valmistamat parisataa nukkea, koottavan näyttämön, valot ja äänentoistolaitteet. Hänen parinaan on Tuulikki Siven, joka liikuttelee aluksi tyttönukke Heloisea ja Pullapoikaa. Hän harjoittelee aluksi käden asentoa. Se on tärkeää, jotta nukkien päät ja suut osoittavat katsojia kohti.

Helike2 alkaa harjoitella ensimmäistä esitystään vasta sitten, kun saa ensimmäisen tilauksensa, kertoo ohjaaja Sirpa Niemi.

-Minulla on ajatuksena,että me tekisimme kuhunkin vuodenaikaan ja juhlaan sopivia näytelmiä. Emme välttämättä tarvitse käsikirjoitusta, sillä rakennamme itse satuja improvisaatiotekniikalla. Puhe alkaa valitun teeman ympäriltä, mutta kutakin esitystä varten on harjoiteltava pari viikkoa, ettei tule esimerkiksi päällekkäinpuhumisia, toteaa Sirpa Niemi.

Nuket asuvat Helgan vintillä Kuusankoskella

Nukketeatteri Helike2:n parisataa nukkea asuvat luojansa Helga Kekin ullakolla omissa telineissään. Sieltä ne matkustavat ilahduttamaan yleisöä heti, kun kutsu kuuluu.

Näyttämö kootaan ja puretaan pois

Nukketeatteri Helike2 käyttää Helga Kekin rakennuttamaan koottavaa ja siirrettävää näyttämöä, jota aiotaan kuljettaa esiintymispaikalta toiseen henkilöautossa. Mutta Helike2 on hakenut Kymiyhtiön 100-vuotissäätiöltä apurahaa uuden näyttämön hankintaa varten.

-Me odotamme, että päiväkodit ja muut pienryhmät innostuisivat. Olemme avoimia kaikkeen, lupaa Sirpa Niemi. Pieni ryhmä voi helposti lähteä esimerkiksi päiväkotiin, jottei lasten tarvitse kävellä teatteriin. Helike2 on mukana Kouvolan Hymykuopat- hankkeen esiintyjälistalla ja lähtee talouskurssille hakemaan viisaita vinkkejä talousasioiden hoitoon, kertoo Sirpa Niemi.

Nukketeatterit Pohjois-Kymenlaaksossa

Kouvolassa toimi yli neljäkymmentä vuotta sitten Kaija ja Martti Kainulaisen Nokipojan nukketeatteri, joka teki esityksiä myös Ylen Tv2:lle. Viime syksynä Kouvolan kirjastossa alkoi toimia oma Nukketeatteri Hikatti , joka esittää eläinsatuja. Kirjaston lemmikkikissa Villi-Rilli on nauttinut ihmepulveria ja esiintyy Hikatissa normaalista koostaan kutistuneena suloisena mini Villi-Rillinä. Hahmojen takana ovat kirjastoalan ammattilaiset.