1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Domodedovon kentän turvallisuuspuutteet selvitetään

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on arvostellut Domodedovon lentokentän johtoa ja valtion turvallisuusviranomaisia raskaista laiminlyönneistä. Pääministeri Vladimir Putin sanoi tiistaina, että iskun tekijät saadaan kiinni ja heille kostetaan. Viranomaisten mukaan tekijöitä oli yksi.

Ulkomaat
Venäläinen poliisi päivystää Domodedovon lentokentällä Moskovassa.
Venäläinen poliisi päivysti Domodedovon lentokentällä Moskovassa tiistaina.Sergei Chirikov / EPA

Iskun tekijänä pidetään miestä, jolla oli mahdollisesti kolme seuralaista. Aiemmin iskusta epäiltiin miestä ja naista, mutta illansuussa viranomaiset kertoivat, että varsinaisia epäiltyjä on vain yksi. Miehen pahasti tuhoutunutta ruumista ei ole tunnistettu.

- Mies oli poliisin mukaan eurooppalaisen näköinen, vankkarakenteinen, 30- 40-vuotias, kertoo Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Eilisessä iskussa kuoli 35 ihmistä ja loukkaantui lähes 200.

Turvatoimia kiristettiin

Iskun takia turvatoimia on tiukennettu. Domodedovon kentän tuloaulaan pääsee nyt vain metallinpaljastimien läpi ja laukut tarkastetaan, kertoo kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Muutos tuli heti rankan arvostelun jälkeen; valtion tutkintakomitean puheenjohtajan Vladimir Markinin mukaan terroristeilla ei ollut mitään vaikeuksia päästä tuloaulaan.

Turvatoimia on nyt tiukennettu kautta maan muun muassa metroissa, rautatieasemilla ja lentokentillä.

Iskun tekotapa viittaa Pohjois-Kaukasiaan. Tutkijoiden mukaan se tehtiin samalla tavalla kuin muun muassa Moskovan metroiskut viime keväänä.

Putin vannoi kostoa

Venäjällä kysytään, kuka on tapahtuneesta vastuussa. Maan parlamentissa on ihmetelty, miksei tiedustelua tehostettu, jos iskua oli osattu odottaa. Venäjän turvallisuuspalvelu sai tiistaina kovaa arvostelua myös presidentiltä.

- Bandiitit on saatava kuriin, terrori-iskuja on ollut yhä enemmän ja niiden uhka on suurempi kuin Yhdysvalloissa, sanoi Dmitri Medvedev ja vaati tiukempia otteita joka tasolla.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin vannoi tiistaina kostoa; Putinin mukaan terroriteko saadaan selvitettyä ja iskun kostaminen on väistämätöntä. Hän ei kuitenkaan tarkentanut millaista kostoa tai mitä tahoa hän tarkoitti.

Mikään ryhmittymä ei ole ottanut vastuuta Domodedovon lentokentälle tehdystä pommi-iskusta.

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi