Työministeri Sinnemäki uskoo suomalaisten täystyöllisyyteen

Työministeri Anni Sinnemäki uskoo, että Suomen työttömyystilanne helpottuu lähivuosina entisestään ja täystyöllisyys saavutetaan tämän vuosikymmenen aikana. Aamu-tv:ssä vieraillut Sinnemäki on kuitenkin erittäin huolissaan tuloerojen kasvusta ja suomalaisten jakautumisesta kahteen kastiin.

talous
Anni Sinnemäki
Anni SinnemäkiYLE

Suomen työttömyystilanne on parantumassa, ja työttömiä oli vuoden 2010 lopussa noin 30 000 ihmistä vähemmän kuin vuosi aiemmin. Sinnemäki kiittelee toimia, joiden myötä työttömyys Suomessa ei päässyt taantuman seurauksena nousemaan pelätyn suuruiseksi.

- Tärkein poliittinen valinta oli se, että päätettiin ottaa taantuma vastaan elvyttävällä talouspolitiikalla. Yleisissä taloudellisissa olosuhteissa tärkeää oli tietenkin esimerkiksi matala korkotaso ja se, että palkankorotuksista tuli kohtuullisen isot vuodelle 2009, miettii Sinnemäki.

Vaikka työttömyys on vähentynyt Suomessa, pitkäaikaistyöttömyys on pahentunut entisestään. Sinnemäen mielestä pitkäaikaistyöttömyyteenkin pitäisi pyrkiä vaikuttamaan entistä sinnikkäämmin, vaikka se on vaikeaa.

- Pitäisi entistä aktiivisemmin pyrkiä tarkistamaan, että työttömille tarjottavat koulutukset ja palvelut muodostavat mahdollisimman toimivan kokonaisuuden. Myös siihen täytyisi vaikuttaa, että työnantajien asenteet olisivat sellaisia, että he voisivat palkata sellaisenkin henkilön, jonka työurassa on ollut katkoja, Sinnemäki sanoo.

Suomalaisten eriarvoistuminen huolestuttaa

Sinnemäki kertoo olevansa todella huolissaan suomalaisten tuloerojen kasvamisesta ja kansan jakautumisesta kahteen eri kastiin.

- Emme ole onnistuneet ehkäisemään tällaista kehitystä. Asiassa tarvitaan selvästi lisää tavoitteellisuutta ja tahtoa, Sinnemäki sanoo.

Hänen mielestänsä moni on ehkä uskonut vieläkin liian voimakkaasti siihen, että Suomi on matalien tuloerojen maa, kuten joskus aikaisemmin.

- On ehkä ajateltu, että näin on vieläkin, eivätkä keinot asian parantamiseksi ole olleet tarpeeksi jämerät, Sinnemäki miettii.

Työministeri kannustaa työn etsimiseen

Nuorisotyöttömyys on laskenut viime vuosina reippaasti. Sinnemäki on tyytyväinen siihen, että nuorille on pystytty järjestämään entistä enemmän opiskelu-, työharjoittelu- ja tuettuja työpaikkoja. Työministerille ei ole yllätys, että korkeasti koulutetut pärjäsivät taantuman ajan muita paremmin.

- Vaikka korkeakoulutus ei olekaan enää samaan tapaan tae työllistymiselle kuin aikaisemmin, niin se on tosi asia, että korkeakoulutetut saavat todennäköisimmin työtä. Tärkeintä on hankkia joku peruskoulun jälkeinen koulutus, Sinnemäki sanoo.

Työministerillä on viesti suomalaisille työttömille.

- Työtä kannattaa etsiä aktiivisesti, vaikka välillä se voi olla raskasta ja lannistavaakin. Kannattaa pitää mielessä oma osaaminen ja tuoda sitä esille työtä hakiessa, Sinnemäki sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset