Luova katutarra tuo hymyn huulille

Julisteet ovat jättäneet 90-luvun puolivälin jälkeen vaihtoehtotiedotustyhjiön, jota pikkuruiset tarrat pyrkivät korvaamaan parhaansa mukaan. Liikennemerkkien ja valolyhtyjen tolppiin liimaillut tarrat jäävät herkästi huomaamatta, mutta harjaantunut silmä löytää pikkuilmoituksista vihiä kylän tapahtumista.

Tarra ehdottaa. Kuva: YLE

Tarra katuvalaisimen tolpassa kertoo, että uusi levy on julkaistu ja maistiaisbiisin saa ladata alla olevasta nettiosoitteesta. Viereisessä tolpassa sarjakuvakissa ilahduttaa tarkkasilmäistä kulkijaa. Vilkkaimmilla kulkureiteillä valotolpat julistavat menneitä ja tulevia tapahtumia tiiviillä tarroituksella.

- Sekä poptaidetta, että ilmoituksia levyn julkaisuista ja keikoista. Näyttää parhaimmillaan vanhan ajan ilmoitustolpalta, pohtii Mainostoimisto Työmaan Juha Mikkilä.

Mainostoimistomies suhtautuu tarrakulttuuriin suopeasti, mutta toivoisi tarroihin luovuutta ja lennokkaita ideoita. Oivaltavampaa viestiä ja luovempaa muotokieltä. Oulun katukuvasta löytyvät tarrat eivät vielä järisytä luovuudellaan.

- Niillä voisi viestiä jotain muutakin, kuin että tule tänne ja osta lippu konserttiin. Monet ovat turhan traditionaalisia: Bändikuva ja joku tylsä otsikko. Enemmän minä pidän näistä Oulun tarroista, joissa on pyritty johonkin taiteellisen ilmaisuun.

Juha Mikkilän mieleen on painunut joskus kadulla vastaan tullut hammaslääkäriaseman mainos. Käsityönä tehdyssä mainostarrassa hampaat kiersivät valaisinpylvästä ja jokaisessa hampaassa oli hammaslääkärivastaanoton yhteystiedot.

- Kun ihmiset ottivat vastaanottolappuja irti tolpasta, alkoi siitä muodostua hymy, josta puuttui hampaita. Se näytti kauemmas hemmetin hienolta.

- Sehän on parhaimmillaan virkistävää, jos kaupungilla tulee vastaa mielenkiintoisia, luovia ja hauskoja tarroja, jotka tuovat jopa hymyn huulille.