1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Huippuvaikuttajat vetäytyivät Davosin alppikylään

Sveitsin Davosissa on alkanut tänään keskiviikkona maailman talousfoorumin viisipäiväinen kokous. Davosin vuosittainen kokous kerää yhteen maailman poliittisen ja taloudellisen eliitin presidenteistä toimitusjohtajiin, jotka maksavat pääsylipusta kymmeniä tuhansia euroja.

talous

Puheenaiheet vaihtelevat Kiinan ja Intian noususta sosiaaliseen mediaan, köyhyyteen ja ruuan hintaan.

Maailmantalouden muutosta heijastaa se, että Kiinasta ja Intiasta on tänä vuonna Davosissa enemmän osallistujia kuin koskaan.

Suomella on Davosissa poikkeuksellisen korkean tason edustus: kutsuttuina paikalla ovat sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että pääministeri Mari Kiviniemi. Kiviniemen esikunnan mukaan Davosissa ollaan mukana, koska tapahtuma on tunnettu ja kiinnostava.

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev lyhensi osanottoaan Davosissa Moskovan terrori-iskun vuoksi.

Turvatoimet Davosissa ovat tiukat. Alppikylä on suljettu ulkopuolisilta, Sveitsin armeija vartioi aluetta ja ilmatila on suljettu.

Köyhyys esilllä

Vaikka Davosissa ovatkin koolla maailman varakkaat, tänä vuonna huomio voi kiinnittyä entistä enemmän köyhiin. Kokousta järjestävä Maailman talousfoorumi julkaisi äskettäin tutkimuksen, jonka mukaan tuloerojen kasvun aiheuttama epävakaus on seuraavan vuosikymmenen suurin riskitekijä yhdessä kansainvälisen yhteistyön hiipumisen kanssa.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy puhuu tapahtumassa huomenna torstaina G20- ja G8-ryhmien puheenjohtajana. Hän on luvannut kansainvälistä yhteistyötä ruuan hintojen heilahtelujen hillitsemiseksi.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi