1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

"Davosin talouseliitti tekee päätöksiä epädemokraattisesti"

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kritisoi Davosissa tänään keskiviikkona alkanutta talousfoorumia eliitin epädemokrattiseksi kokoontumiseksi. Aamu-tv:ssä vieraillut Teivainen kiittelee kuitenkin, että tänä vuonna rahavalta keskustelee tosissaan myös tuloerojen huolestuttavasta kasvusta.

talous
Teivo Teivainen
Sveitsin Davosiin kerääntyy tänään joukko maailman johtavia politiikan ja talouden päättäjiä vuosittaiseen Maailman talousfoorumiin. Suomesta paikan päällä ovat sekä presidentti Halonen että pääministeri Kiviniemi. Mikä on salamyhkäisenäkin pidetty Davosin kokous, sen tietää maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Teivaisen mukaan kasvavien tuloerojen huolestuttavat vaikutukset on alettu vasta nyt huomata talousvaikuttajien keskuudessa. Aikaisemmin tulonjakokysymyksiä ei ole Davosissa käsitelty.

- Aikaisemmin talousfoorumissa puolustettiin nykyistä julkeammin ja häpeilemättömämmin kapitalismia. Olennaista oli, että saadaan talouskasvua ja tuloerojen kasvua ei nähty minkäänlaisena ongelmana. Nyt aika monet näkevät sen aikaisempaa isompana ongelmana ja tästä kiistellään todennäköisesti Davosissa paljon tänä vuonna, Teivainen kertoo.

Teivainen muistuttaa, että Davosin talousfoorumin tarkoitus on korostaa sitä, että liikeyritykset ovat osa päätöksentekoa maailmassa.

- Köyhiä on kutsuttu Davosiin kertomaan asioistaan, mutta tehdyt ratkaisut eivät koskaan ole sellaisia, että köyhät saisivat itse päätösvaltaa asioissaan. Tapahtumassa eliitti keskustelee, verkostuituu ja lobbaa, mutta suurempia päätöksiä Davosissa ei synny, Teivainen sanoo.

"Päätöksentekoa rahan vallalla"

Davosin talousfoorumin taustalla on tuhannen merkittävän kapitalistisen liikeyrityksen yhteenliittymä. Vuosien myötä mukaan on alettu kutsua myös valtiovaltaa ja muita edustajia, mutta mukaan ei edelleenkään pääse ilman kutsua. Suomesta foorumiin osallistuvat muun muassa presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Mari Kiviniemi.

- Talousfoorumi on hyvä paikka verkostuitua, tuoda Suomelle näkyvyyttä ja edistää vientiä. Siellä syntyy myös hyviäkin ideoita, Teivainen myöntää.

Hänen mielestänsä on hyvä, että talousfoorumissa yhteiskuntavastuullisuus on noussut puheeksi yhä enemmän.

- Toivoisin, että talousfoorumin toimintatapa tulee läpinäkyvämmäksi. Iso osa ihmisistä varmasti ajattelee, että hienoa, että foorumin osallistujat pohtivat maailman parantamista. Mutta voitaisiin myös miettiä, että kuka heidät on sinne valinnut. Onko se demokraattinen systeemi? Jos päätöksenteko menee rahavallan kautta niin eikös siinä ole ongelma, Teivainen muotoilee.

Hän toivookin, että ihmiset huomaisivat foorumin epädemokraattisuuden.

- Mitä näkyvämmäksi tulee tosiasia, että rahavalta on keskeinen päätöksentekomekanismi maailmassa, niin mahdollisesti ihmiset huomaavat, että sellainen päätöksenteko tulee demokratisoida, Teivainen sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi