1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Natsi-Saksan miehitykseen varautunut Britannia paljastaa salojaan

Britanniassa arkeologit etsivät maanalaista operaatiokeskusta, joka perustettiin siltä varalta, että Saksa miehittäisi Britannian toisessa maailmansodassa. Coleshill oli koko maan kattaneen verkoston ydin.

kulttuuri

Britannian Sodanaikaisen pääministerin Winston Churchillin salaisen päämajan alueella Coleshillissä koulutettiin vapaaehtoisia sissejä. Vapaaehtoiset olivat asialla myös, kun laajaa ja metsäistä aluetta kartoitettiin äskettäin kaivauksia varten.

Etsijöiden haaviin jäi ammusten hylsyjä ja muita sodankäyntiin liittyviä esineitä, muun muassa tikari ja sen nahkainen tuppi. Lisäksi maasta nousi sissikokelaiden hylkäämiä kengänkiillokepurkkeja ja hammastahnaputkiloiden korkkeja. Odottamattomin löytö oli pommi, jota purkamaan tarvittiin armeijan apua.

Oxfordin kreivikunnassa sijaitseva Coleshill oli yksi eri puolille Englantia, Walesia ja Skotlantia kätketyistä maanalaisista tukikohdista, joiden verkoston ja sissien piti olla brittien viimeinen turva, mikäli natsi-Saksan joukot olisivat nousseet maihin. Luolastoja arvellaan rakennetun noin 500.

Churchill perusti GHQ-apujoukot alkukesällä 1940. Niitä johtivat armeijan upseerit, mutta toimintaan värvättiin myös noin 4 000 siviiliä.

Heidän tehtävänsä oli ennen muuta toimia tarkkailijoina ja viestinviejinä. Monet olivat maanviljelijöitä, joilla oli oman kotiseutunsa erinomainen maastontuntemus. Coleshillissa vapaaehtoisia koulutettiin muuhunkin : taistelutoimiin, sabotaaseihin ja jopa salamurhiin.

Coleshillin tutkimusten etenemistä voi seurata hankkeen kotisivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius

Lue seuraavaksi