Pohjoismaat menestyivät huimasti Bocuse d’Or -kokkikilpailussa

Helsinkiläinen keittiömestari Matti Jämsen sijoittui keskiviikkoiltana viidenneksi maailman arvostetuimmaksi rankatussa Bocuse d’Or -kokkikilpailussa. Ranskan Lyonissa käydyn kilpailun voitti Tanskan Rasmus Kofoed.

Kalavadin pääruoka-aine on merikrotti. Kuva: Gastronomie Finlande

Skandinaavinen keittiö oli vahvasti edustettuna kisan kärkikolmikossa, sillä toiseksi sijoittui Ruotsin Tommy Myllymäki ja kolmanneksi Norjan Gunnar Hvarnes. Kilpailun neljäs oli isäntämaa Ranska, joka pokkasi samalla palkinnon parhaasta lihavadista.

Kilpailuun osallistui 24 kokkia eri puolilta maailmaa. Erikoispalkinnon parhaasta kalavadista sai Sveitsi.

Tanskan Kofoed on ollut kisoissa sinnikäs yrittäjä, sillä vuonna 2005 hän ylsi pronssille ja vuonna 2007 hopealle.

Jämsenin oli vuorossa eilen, kilpailun ensimmäisenä päivänä. Pakollisina raaka-aineina olivat merikrotti ja karitsa. Valmistusaikaa kilpailussa oli viisi tuntia ja 35 minuuttia. Jämsen sai yhteensä 928 pistettä, 478 kala-annoksesta ja 450 lihavadista.

Jämsen on valittu Suomessa vuoden kokiksi vuonna 2005 ja hän on työskennellyt monissa huippuravintoloissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Maailmankuulua Bocuse d’Oria varten Jämsen harjoitteli täysipainoisesti vuoden ajan yhdessä assistenttinsa Ismo Sipeläisen kanssa.

Parivaljakon lisäksi Suomen kilpailutiimiin kuuluivat valmentaja Pekka Terävä ravintola Olosta ja kisassa tuomarina ollut Jarmo Vähä-Salo ravintola G.W. Sundmansista.

Ranskalaisen keittiömestarin Paul Bocusen mukaan nimetty Bocuse d'Or -kilpailu on järjestetty vuodesta 1987 lähtien. Suomi osallistui maailman arvostetuimpaan kokkikisaan nyt kymmenettä kertaa. Michael Björklund sijoittui vuonna 1999 myös viidenneksi. Se on toistaiseksi Suomen paras sijoitus kilpailussa.