Myrsky- ja lumituhoista kymmenien miljoonien lasku

Viime päivien lumimyräkästä koitunee sähköyhtöille vähintään muutamien miljoonien eurojen lasku. Tarkka summa selviää tuhojen ja sähkökatkosten laajuuden selvittyä. Viime kesän myrskyaalto aiheutti verkkoyhtiöille yli 30 miljoonan euron kustannukset.

Kotimaa
Puita kaadetaan sähkölinjojen tieltä.
Viime päivien lumimyräkästä koitunee sähköyhtöille vähintään muutamien miljoonien eurojen lasku

Viime kesän myrskytuhojen loppulasku sähköfirmoille alkaa hahmottua. Energiamarkkinavirasto kokoaa parhaillaan yhteen suuren myrskykyselyn tuloksia.

- Viime kesän häiriöiden osalta olemme tekemässä siirtoverkko- ja jakeluverkkoyhtiöitä koskevaa selvitystä. Raportoimme tuhojen vaikutuksesta verkonhaltijoille ja asiakkaille keväällä. Voin sanoa, että merkittäviä taloudellisia vaikutuksia on selvästi nähtävissä, kertoo Energiamarkkinaviraston johtava asiantuntija Veli-Pekka Saajo.

Alustavan yhteenvedon mukaan Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt riehuivat säkönjakelu- eli verkkoyhtiöille yli 32 miljoonan euron kustannukset. Vakuutusyhtiöiden kulut eivät summaan sisälly.

Jakeluyhtiöille kertyi noin kymmenen miljoonan euron vakiokorvaukset yli kahdentoista tunnin sähkökatkoksista. Rahaa paloi lisäksi vian etsintään ja korjaamiseen.

Tämän talven lumimyräkästä koituvat kulut jäänevät myrskytuhoja pienemmiksi.

- Muutamista miljoonista tällä hetkellä on näkemykseni, mutta kun saamme lisää tietoa, asia tarkentuu. Viime päivien myrskyt ovat vaikuttaneet samoihin yhtiöihin jo toiseen kertaan vuoden aikana, jolloin vaikutukset ovat tietysti entistä vaikuttavampia ja merkittävämpiä, Saajo sanoo.

Pian julkistettavan yhteenvedon mukaan kesällä sähkökatkoksista joutui kärsimään arviolta yli 450 000 taloutta.

Lähteet: YLE Uutiset