1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Israel suuttui Günter Grassin runosta

Israelin ulkoministeriö on arvostellut saksalaiskirjailija Günter Grassin runoa, jossa tämä vertaa Israelia ja Irania. Israelin ulkoministeriön mukaan Grassin runo on täysin tyylitön ja sisällöltään epäreilu.

Kuva Süddeutsche Zeitungin etusivusta 4. huhtikuuta 2012 - kannessa Günter Grass. Kuva: Stephan Jansen / EPA

Grass kirjoittaa runossaan Was gesagt werden muss ("Mikä on sanottava") pelkäävänsä, että Israel aikoo pyyhkäistä Iranin kansan kartalta Iranin kiistellyn ydinohjelman vuoksi.

Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden julkaisemassa runossa 84-vuotias Grass kirjoittaa vapaasti käännettynä muun muassa näin: "Miksi sanon vasta nyt, vanhana ja viimeisellä musteellani, että Israelin ydinase vaarantaa maailman hauraan rauhan?"

Hän myös vastaa: koska hänen maansa Saksa teki rikoksia, joiden hirveydelle ei ole vertaa. Nyt hän kuitenkin sanoo tajunneensa, että vaikenija kantaa valheen ja myötäilijän taakkaa pelätessään antisemiitin leimaa.

Grass pitää kaksinaamaisena länsimaiden suhtautumista yhtäältä Israelin ydinaseeseen, toisaalta Iranin ydinohjelmaan. Hänen mielestään kumpaakin valvomaan pitäisi saada riippumattomia kansainvälisiä tarkkailijoita.

Israelilla tiedetään olevan ydinase, joskaan sitä ei ole koskaan sanottu virallisesti ääneen. Israel on sanonut, ettei sulje pois mitään keinoja Iranin ydinohjelman lopettamiseksi, koska epäilee Iranin kehittelevän sen suojissa omaa ydinasetta.

Merkel ei kommentoi

Israelin lisäksi runo on kuohuttanut poliitikkoja ja lehdistöä myös Saksassa. Joidenkin mielestä se todella on antisemitistinen ja jopa julkaisuajankohta on tarkoituksellisen loukkaava. Historioitsija Michael Wolffson sanoo Der Spiegel -lehdessä, että Grass ei piittaa vähääkään traditioista, kun julkaisee runonsa juutalaisille tärkeän pääsiäisjuhlan alla.

Liittokansleri Angela Merkel on pidättäytynyt sanomasta asiasta mitään. Hänen edustajansa mukaan taiteilijoilla on Saksassa vapaus ilmaista itseään. Hallituksella puolestaan on oikeus olla kommentoimatta heidän tuotteitaan, kuului Merkelin avustajan viileä kommentti.