1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tuomas Kyrö

Tuomas Kyrö teki vuoden toiseksi myydyimmän äänikirjan

Janakkalaisen kirjailijan Tuomas Kyrön menestyskirja Mielensäpahoittaja oli viime vuoden toiseksi myydyin äänikirja. Samalla se oli kymmeneksi eniten myyty kotimainen kaunokirja vuonna 2010. Parhaiten menivät kaupaksi Ilkka Remes ja Riikka Pulkkinen.

Tuomas Kyrö
Tuomas Kyrö seinäkartan äärellä
Tuomas Kyrö osoittaa kartalta kotinsa sijaintia.YLE / Hannu Harhama

Janakkalassa asuvan kirjailijan Tuomas Kyrön, s. 1974, Mielensäpahoittajaa on myyty yli 24 000 kirjaa.

Määrä nosti teoksen kotimaisten kaunokirjojen vuoden myydyimpien listalla sijalle kymmenen. Kirjan julkaisi WSOY.

Kirjasta tehtiin myös äänikirjaversio, jossa tekstin tulkitsee näyttelijä Antti Litja. Ääni kirjaa meni kaupaksi 6900 kappaletta.

Äänikirjojen ykkönen oli viime vuonna Sinikka ja Tiina Nopolan Gekko ja Puupponen, joka myi lähes 11000 kappaletta. Kolmas oli Mauri Kunnaksen Joulutarinat 2900 kappaleen myynnillä.

Toukokuussa julkaistu Mielensäpahoittaja on juttukokoelma. Siinä kirjailija on kahdeksankymppinen, vaimoaan saattohoiteleva partajäärä. Tarinat kirjoitettiin alunperin YLE Radio Suomelle ja ne luki näyttelijä Antti Litja.

Uusi kirja kokoelma lehtiartikkeleita

Tuomas Kyrön uusin kirja, Urheilukirja, ilmestyy helmikuussa. Sen kustantaja on Teos, joka tilasi kirjan.

Urheilukirja kertoo kenttien ja kaukaloiden sankareista ja antisankareista. Se tutkii urheilun suhdetta politiikkaan, talouteen, yksilöiden- ja maailmanhistoriaan, yksityisestä kasvaa yleinen.

Tarinat on aiemmin julkaistu Hämeen Sanomissa.

Kirjonen myynti putosi 10 %

Suomen Kustannusyhdistyksen keräämien myyntilukujen mukaan kustantajien yleisen kirjallisuuden myynti jäi lähes 10 % vuoden 2009 myynnistä.

Kirjakaupoissa myynti putosi noin 5 %:a. Kirjakauppaliitossa katsotaan että osasyy pudptukseen on menossa oleva sukupolvenvaihto. Vanhojen nimien rinnalle on nousemassa uudet nuoremmat nimet. Vielä kuitenkin aikaa ennenkuin he saavuttavat nimen ja aseman suuren yleisön silmissä.

Loppusyksystä 2010 markkinoitiin voimakkaasti kotimaisille sähkökirjoja mutta myynti jäi heikoksi.

.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi