Viikko 3: Möttösen miniluento Sarajevosta

Arjen löytöretkeilijöiden viikon 3 tehtävänä oli inspiroitua miniluennolla. TPS-jalkapallon tiedottajanakin tunnettu Heikki Möttönen otti haasteen vastaan. Möttönen luennoi Turun Radion suorassa lähetyksessä Sarajevosta matkakohteena.

Arjen löytöretkeilijät Meiju Niskala ja Heikki Möttönen inspiroituivat Sarajevosta matkakohteena. Miniluennoitsija Möttönen kävi aikanaan häämatkalla Bosnia-Herzegovinan pääkaupungissa. Kuva: YLE Turku / Jouni Koutonen

Arjen löytöretket -kalenterikirjan kirjoittaja Meiju Niskala ohjeisti Heikki Möttöstä ja muita miniluennoitsijoita:

- Kuka tahansa saa valita minkä tahansa kiinnostavan asian. Vaikka kissanpennut, origamimallien taittelu, viininmaistelu tai legoilla rakentelu. Miniluennolla voi käyttää apuna valokuvia tai samalla voidaan vaikka leipoa tai maalata. Nykyään netissä on aika paljon erilaisia miniluentomalleja, eräs tunnetuimmista on japanilainen .

Heikki Möttönen lähti miniluennollaan vertailemaan vanhaa häämatkakohdettaan Sarajevoa ja Euroopan kulttuuripääkaupunki Turkua.

- Hämmästyttävää miten Varsinais-Suomen helmestä ja Bosnian kaunottaresta löytyy yhtäläisyyksiä. Molempia kaupunkeja halkoo joki ja molempia kaupunkeja ympäröivät kukkulat. Tosin me suomalaiset sanoisimme Sarajevon kukkuloita vuoriksi.

Möttönen listasi luennollaan Turun seitsemän kukkulan kunniaksi seitsemän kaupunkeja yhdistävää elementtiä.

Uuutta oppia luennolta

Meiju Niskala oppi Heikki Möttösen luennolla paljon uusia mielenkiintoisia asioita Sarajevosta.

- Suu loksahti auki. Tuli semmoinen olo, että tonne mä haluan ehdottomasti mennä.

Myös tutummasta Turusta aukesi uusia puolia miniluennolla, jossa puhuttiin muun muassa Sarajevon talviolympialaisista vuonna 1984 ja Helsingin olympialaisten Turussa pelatuista jalkapallo-otteluista.

- Minäkään en ole koskaan käynyt Kupittaan stadionin suojellussa Olympia-katsomossa, Meiju ihmetteli.

- Tervetuloa! Silloin kun TPS pelaa.

- Otan viirin matkaan!

- Mustavalkoisen! muistutti vielä TPS-mies, arjen löytöretkeilijä Heikki Möttönen Meijua.

Viikolla 4 mielihaluharhaillaan

Seuraava Arjen löytörekeilijöiden tehtävä nyrjäyttää arjen mielihaluharhailulla. Ajatuksena on lähteä ajelehtimaan paikasta toiseen jonkun teeman perässä. Harhailuretkelle voi lähteä vaikka niin, että seuraa kaikkia keltaisia asioita, hassun näköisiä ihmisiä tai valoja. Tärkeintä on olla etukäteen päättämättä minne päätyy.

Lisää tietoa viikkotehtävästä löydät Arjen löytöretkeilijöiden nettisivuilta.

YLE Turun radiotehtävien tekijäksi voit ilmoittautua sähköpostilla: kalle.talonen@yle.fi.