1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hylätyltä tehtaalta löytyi Wirkkalan tekemä pienoismalli

Kankaan paperitehtaalta Jyväskylästä on löytynyt kulttuurihistoriallisesti arvokas Tapio Wirkkalan tekemä paperikoneen pienoismalli. Löytöä pidetään merkittävänä, koska se kuuluu Wirkkalan suurimpiin töihin. Pienoismalli on vuodelta 1960.

Wirkkalan suunnittelema paperikoneen pienoismalli on pituudeltaan pari metrinen. Kuva: YLE

Pienoispaperikonetta tehdessään Tapio Wirkkala oli Ahlströmin tehtaiden teollinen muotoilija. Mallin esikuva on 50 vuotta vanha hienopaperikone, jota ollaan nyt siirtämässä Kiinaan.

Tiedossa ei ole, miksi Wirkkala mallin teki. Parimetrisellä mallilla on saatettu yksinkertaisesti kuvata miltä insinöörien suunnitelmat näyttäisivät.

Pienoismalli on Kankaan tehdasalueen kaupan yhteydessä siirtynyt Jyväskylän kaupungin omistukseen. Keski-Suomen museon johtaja Heli-Maija Voutilainen sanoo, että mallilla on Jyväskylälle kulttuurihistoriallista arvoa.

- Malli siirretään tehdasalueelta Keski-Suomen museoon kokoelmakeskkseen, se luetteloidaan ja luetteloon kerätään kaikki mahdollinen tieto pienoismallin vaiheista. Toivomme myös, että kun teollisuusalueella alkaa uusi elämä, malli voisi löytää sieltä paikkansa.

Vielä ei tiedetä, onko Wirkkalan työ tutkielma, pienosmalli jonkun paperikoneen muotoilullisista tavoitteista, vai jonkun toteutetun paperikoneen malli.