1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Biaudet: Vihapuheiden kimppuun ärhäköillä laeilla

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on huolissaan vihapuheesta internetissä. Vähemmistövaltuutetun mukaan tarvitaan lainsäädännön terävöittämistä, jotta nettirasismiin ja muukalaisvihamielisiin lausumiin voitaisiin todella puuttua. Nykylainsäädäntö rajoittaa vain törkeimpiä loukkauksia, ja muutosesityskin on kunnianhimoton, Biaudet sanoo.

Kotimaan uutiset

Jos rikosoikeudelliset keinot ovat liian kovia, käytössä pitäisi olla muuta lainsäädäntöä, jolla vihapuheeseen voisi puuttua, Biaudet katsoo.

Eduskunnassa valmistellaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymistä ja rikoslain muuttamista sen takia. Vähemmistövaltuutettu on antanut asiasta lausuntonsa ja toivoo esitykseen muutoksia. Nyt esitys on riittämätön vihapuheen suitsimiseen, Eva Biaudet toteaa.

Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen, vähemmistövaltuutettu Biaudet korostaa. Hän katsoo, että syrjintää kannattaviin lausuntoihin pitää voida puuttua, vaikka lausumat eivät täyttäisi kiihottamisrikossäännösten tunnusmerkkejä.

Lisäksi Biaudet selkiyttäisi keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta lailla, mikä hänestä olisi oiva keino vaikuttaa palstoihin, kun vastuunkantaja olisi nimetty.

Hänen mukaansa uuden lainsäädännön olisi puututtava nimenomaan yksityisten välisiin suhteisiin, joita yhdenvertaisuuslaki ei koske. Tästä ovat esimerkkinä epäasiallinen käytös taloyhtiössä tai vuokranantaja, joka kieltäytyy vuokraamasta asuntoa tietyn väriselle ihmiselle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi