Hornet-turmaa tutkittu koko yö - lentäjä pelastautui heittoistuimella

Ilmavoimat on tutkinut koko yön keskiviikkona illalla Pirkkalan tukikohdassa Tampereen lähellä sattunutta Hornet-hävittäjän onnettomuutta. Ilmavoimien mukaan koneen lentäjä pelastautui turmassa heittoistuimella. Lennolla harjoiteltiin lentämistä pimeänäkölaitteen avulla ja muun muassa laskeutumista pimeälle kentälle.

Kotimaa
Hornetin lumipenkassa Pirkkalassa
Pimeälentoharjoitusta suorittaneen Satakunnan lennoston yksipaikkaisen Hornetin lasku epäonnistui Pirkkalan tukikohdassa.Ilmavoimat

Yön yli kestäneissä selvityksissä on tutkittu muun muassa koneen saamia vaurioita. Onnettomuuskone oli Satakunnan lennoston yksipaikkainen F-18C Hornet -hävittäjä. Vaaratilanne sattui hieman ennen kello 20:tä keskiviikkoiltana.

Turmaa alkaa tutkia onnettomuustutkintalautakunta.

Ilmavoimien mukaan Hornet oli ajautumassa laskun yhteydessä ulos kiitoradalta Tampere-Pirkkalan lehtoasemalla keskiviikkoiltana. Koneen ohjaaja käytti silloin heittoistuinta. Sen jälkeen kone ajautui kiitoradalta ja pysähtyi lumipenkkaan.

Koneen lentäjä löydettiin heti ja hänet toimitettiin lääkärintarkastukseen. Alustavassa tutkimuksessa lääkäri totesi lentäjällä olevan venähdysoireita.

Lentäjä toimi ohjeiden mukaisesti

Ilmavoimat on harjoitellut tällä viikolla pimeälentoa Pirkanmaan alueella. Pimeälentoharjoitukset ovat osa normaalia koulutusohjelmien mukaista toimintaa. Siihen kuuluu lentoonlähtö ja laskeutuminen valaisemattomalle lentokentälle.

Onnettomuuskoneen lentäjän päätös heittoistuimen käytöstä oli ohjeistuksen mukainen, arvioi Satakunnan Lennoston komentaja Kim Jäämeri:

-Laskukiidon aikana ohjaaja on menettänyt koneen hallinnan siinä määrin, että on syntynyt sivuluisua ja koneen kallistusta. Tällaisessa tilanteessa ohjeistus on selvä: jos ympärimenon vaara on olemassa, heittoistuinhyppy on oikea vaihtoehto.

Kim Jäämeri keskusteli ohjaajan kanssa jo eilen. Lääkärintutkimusten mukaan vaikuttaa siltä, että venähdysoireita lukuun ottamatta loukkaantumiselta vältyttiin.

-Konetta heittoistuinhyppy tietysti vaurioittaa, samoin lasku- ja liikennealueelta ulos ajautuminen on tuonut joitakin pieniä vaurioita, mutta korjauskelpoiselta kone kyllä vaikuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset