Virhe, joka oli korjattava

talous
Atte Jääskeläinen
Atte JääskeläinenTiina Jutila / YLE

Tiistai-iltana Ajankohtainen Kakkonen luetteli lähetyksessään joukon poliitikkoja, jotka oli kirjattu esitutkinnassa Nuorisosäätiön vaalirahoitusta saaneiden yhdistysten edunsaajapiiriin.

Eilen korjasimme A-Studiossa, että esitutkintamateriaalin perusteella pääministeri Mari Kiviniemi, sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula ja ehdokas Tatja Karvonen eivät ole tukea saaneet. Totesimme myös uutislähetyksissämme, että pääministeri Kiviniemi ei ole tuen saajien joukossa.

Tämä on syytä toistaa vielä kerran, yksiselitteisesti ja kiemurtelematta: Esitutkinta-aineisto, 6 500 sivua, osoittaa tarkan perehtymisen jälkeen kiistatta, että nämä kolme ehdokasta eivät ole Nuorisosäätiön vaalirahaa saaneet. Mitään näyttöä tuesta ei ole. Näyttöä ei ole myöskään Paavo Väyrysen, Johanna Korhosen tai Satu Raiskin osalta.

Ja vieläkin vahvemmin: Näyttö siitä, että tukirahat ovat nimenomaisesti menneet muualle eikä näille ehdokkaille, on olemassa.

Johtopäätös on selvä: Näiden ehdokkaiden esittäminen vaalirahaa saaneiden listalla oli meiltä virhe ja heitä kohdannut negatiivinen julkisuus väärin. Tämä virhe on oikaistava, ja sitä on myös syytä pahoitella.

Asia on herättänyt perusteltua hämmästelyä. Yle on Suomen luotettavimmaksi koettu uutisorganisaatio. Olemme julkisen palvelun yhtiö, jonka toiminnassa riippumattomuus ja puolueettomuus ovat keskeisessä asemassa.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen epäili eilen, että Yle jahtaa systemaattisesti keskustalaisia pääministereitä. Hän epäili myös kykyämme luotettavaan ja puolueettomaan uutistoimintaan ja vaaliohjelmiston tuottamiseen.

Olen ollut Ylen uuden uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja vuoden vaihteesta lähtien, ja sitä ennen vastuussa valtakunnallisista uutisistamme.

Toimintamme kivijalkana ovat Ylen arvot, joiden merkitystä olen voimakkaasti korostanut. Arvojen suhteen emme voi tehdä kompromisseja. Erityisen tärkeitä arvoja meille journalismissa ovat luotettavuus ja riippumattomuus. Molemmat ovat myös toistensa välttämättömiä edellytyksiä: Ilman luotettavuutta emme voi puolustaa riippumattomuuttamme. Ilman riippumattomuutta emme voi tehdä luotettavaa journalismia.

Luotettavuus tarkoittaa myös sitä, että tehdyt virheet avoimesti korjataan ja tunnustetaan, koska niitäkin journalismissa väistämättä joskus tehdään. Riippumattomuus tarkoittaa sitä, että tämä kirjoitus ei ole seurausta Laanisen reaktiosta vaan siitä, että otamme luotettavuuden arvona vakavasti. Uskon, että osaamme tehdä johtopäätökset ja tarvittavat korjaukset itse. Vakava kriittinen itsetarkastelu on jo alkanut.

Lähteet: Atte Jääskeläinen vastaava päätoimittaja