Chilessä aletaan tutkia Allenden kuolemaa

Chilen viranomaiset aikovat aloittaa tutkimuksen maan entisen presidentin Salvador Allenden kuolemasta. Tutkimus on ensimmäinen laatuaan.

Ulkomaat
Köynnöksin kehystetty valokuva.
Chilen entisen presidentin Salvador Allenden valokuva kehystettiin köynnöksin, kun Chilessä muisteltiin hänet vallasta 36 vuotta sitten syössyttä vallankaappausta syyskuussa 2009.Ian Salas / EPA

Virallisesti Allenden kuolemaa on pidetty itsemurhana. Virallisten tietojen mukaan sosialistipresidentti ampui itsensä kenraali Augusto Pinochetin johtaman vallankaappauksen loppuvaiheeessa vuonna 1973, kun sotilaat olivat valtaamassa presidentin palatsia.

Heti Salvador Allenden kuoleman jälkeen vasemmisto niin Chilessä kuin muuallakin maailmassa alkoi syyttää sotilasjunttaa Allenden teloittamisesta. Myöhemmät todisteet ovat kuitenkin tukeneet väitettä itsemurhasta.

Nyt aloitettava tutkimus on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa selvitetään Pinochetin valtakauden ihmisoikeusrikkomuksia. Vuodesta 1973 vuoteen 1990 hallinneen diktaattorin on uskottu olevan syypää tuhansien vastustajiensa kuolemiin ja katoamisiin.

Pinochet kuoli joulukuussa 2006 Santiagossa 91-vuotiaana. Hän ei koskaan pyytänyt aiheuttamaansa kärsimystä anteeksi, mutta myönsi tekonsa todeksi vähän ennen kuolemaansa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset