1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pienimpiä eläkkeitä nostavaa takuueläkettä pitää hakea itse

Minimieläkkeet nousevat kuukauden päästä. Uusi takuueläke koskee niitä, joiden eläke jää tällä hetkellä alle 680 euron. Uutta eläkettä ei saa automaattisesti, vaan sitä pitää itse hakea.

Kotimaan uutiset

Monta vuotta poliittisessa keskustelussa pyörinyt takuueläke tulee voimaan maaliskuussa. Se nostaa vähimmäiseläkettä yli sadalla eurolla: kaikille taataan minimiksi noin 690 euroa. Nyt eläke on ollut pienimmillään 520 euroa.

Vaikka takuueläkkeestä on puhuttu, monelle eläkeläiselle asia on uusi.

Korotus on prosenteissa iso, mutta euroissa edelleen vaatimaton, sanoo Eläkeläisliittojen etujärjestön EETU:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö.

- On tietysti hyvin tärkeää, että kaikkien vaikeimmassa asemassa olevien eläkkeensaajien asemaa parannetaan. Meilläkin pitäisi olla minimitaso yli tuhat euroa kuukaudessa. Siihen tässä ei nyt läheskään vielä ylletä, Kivistö huomauttaa.

Takuueläkkeen saa joka kymmenes eläkeläinen, yhteensä heitä on 120 000. Enimmäkseen he ovat naisia, kansaneläkkeellä eläviä entisiä kotiäitejä, tai työkyvyttömiä nuorempia miehiä.

Monille lisäeurot jäävät kuitenkin haaveeksi. Toimeentulo- ja asumistuen saajilta eläketäydennyksestä leikkaantuu osa pois. Laitoksissa olevien pitkäaikaissairaiden korotus valuu käytännössä kunnille hoitomaksuihin.

Uuden eläkkeen haku alkaa ensi viikolla. Hakea voi rauhassa koska aikaa on takautuvasti puoli vuotta. Kela myöntää takuueläkettä poikkeuksellisesti jopa puhelimessa. Silti prosessin olisi voinut hoitaa helpomminkin, huomauttaa Kalevi Kivistö.

- Minusta olisi ollut hyvä, jos tämä eläke tulisi automaattisesti. Kun hyvin usein on kysymys ihmisistä, joiden voimavarat ovat heikentyneet, on vähän kohtuutonta vaatia, että sitä hakisivat, Kivistö moittii.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi