Naisasialiitto Unioni tuomitsee "kokovartaloministeri"-puheet

Naisasialiitto Unioni tuomitsee jyrkästi Keskon pääjohtajan kommentit pääministeri Mari Kiviniemestä (kesk.). Kauppalehden mukaan pääjohtaja Matti Halmesmäki sanoi Keskon kaupan päivän tilaisuudessa maanantaina, että Mari Kiviniemi voisi olla pääministerin sijaan kokovartaloministeri, koska sen verran edustavan kuvan hänen vartalostaan saisi.

talous
Pääministeri Mari Kiviniemi puhumassa.
Pääministeri Mari Kiviniemi puhui Keskon 70-vuotista taivalta juhlistaneessa Kaupan päivä -seminaarissa Helsingissä 24. tammikuuta.Yle

Pääministeri Kiviniemi oli pääpuhujana tilaisuudessa, jonka aloituspuheenvuoron Halmesmäki käytti.

Halmesmäen kommentti kertoo asenteista naisjohtajia kohtaan, vaikka se lienee tarkoitettu vitsiksi, sanoo Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Johanna Pakkanen.

- Ne eivät ole toisiaan poissulkevia. Asia voi olla tarkoitettu vitsiksi ja olla aivan äärimmäisen halveeraavaa vallankäyttöä, joka kohdistuu toiseen ihmiseen.

- Tässä ei oikeastaan ole kysymys juuri Mari Kiviniemestä, vaan ylipäätään naisista politiikassa ja siitä, että politiikassa olevia päteviä naisia esineellistetään Suomessa ihan yleisesti ja kohdellaan heidän ulkonäköään, vartaloaan ja pukeutumista aivan eri lailla kuin miesten. Samalla kun naisten ulkonäköön ja vartaloon ja painoon ja käsilaukkuihin kiinnitetään huomiota, niin tavallaan viedään huomiota niistä asioista, joita naiset ammatissaan edustavat kun he ovat korkeissa poliittisissa asemissa, Pakkanen sanoo.

Tilaisuudessa puhui myös työhyvinvoinnin ja ihmisten johtamisen professori Marja-Liisa Manka. Kauppalehden haastatteleman Mangan mukaan Halmesmäki oli luonut aloituspuheellaan tilaisuuteen hauskan ja rennon tunnelman, ja hän uskoo Kivimäki-kommentin olleen lipsahdus. Manka ei itse ollut kuulemassa kommenttia, vaan saapui paikalle myöhemmin.

Keskon 70-vuotisen historian vuoksi järjestettyyn tilaisuuteen oli kutsuttu noin 700 vierasta. Tilaisuus järjestettiin Helsingin Marina Congress Centerissä.

Kauppalehden haastatteleman Keskon viestintäjohtajan Paavo Moilasen mukaan Halmesmäen kommenteista on irrotettu asiayhteys.

- Ensinnäkin tilaisuus oli kutsuvierastilaisuus. Meidän mielestämme asiat on käännetty nyt ylösalaisin. Ihmettelemme koko juttua. Se on ihan älytöntä, Moilanen kommentoi Kauppalehdelle.

Halmesmäki itse ei halunnut tarkentaa kommenttejaan Kauppalehdelle.

Keskosta ei haluttu kommentoida asiaa YLE Uutisille.

Lähteet: YLE Uutiset