Myrskypuukaupasta virtasi rahaa paikallispankkeihin

Paikallispankkien vakavaraisuus koheni Keski-Suomessa viime kesän myrskyjen seurauksena. Myrskyjen jälkeen tehtiin paljon metsäkauppaa ja rahaa virtasi pankkeihin tavallista enemmän.

Paikallispankit
YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen

Nyt paikallispankeissa varaudutaan vakavaraisuuden heilahduksiin, sillä metsätulojen verot lankeavat tänä vuonna metsänomistajien maksettaviksi.

- Rahavirrat ovat tällä hetkellä pankeissa mutta tämä vuosi vie niitä vahvasti valtion suuntaan. Helmikuussa maksetaan arvonlisäverot, jotka on noin 23 prosenttia kertyneestä metsävarasta. Ja syksyllä vielä lisäverot. Eli rahaa on tullut mutta sitä myös lähtee, sanoo Konneveden Osuuspankin toimitusjohtaja Ari Heikkilä.

Inflaatiovauhti arveluttaa

Oman epävarmuutensa kuluvaan vuoteen tuo myös inflaation äkillinen nousu, joka hämmentää pankkiväkeä ja tallettajia. Ari Heikkilän mukaan kehitys ei kuitenkaan vielä näy säästäjien ratkaisuissa. Nopea inflaatiokehitys sekä epävakaat näkymät talouden noususta ovat saaneet säästäjät kuitenkin odottavalle kannalle.

- Inflaatio oli marraskuussa vielä 2,5 prosenttia mutta nyt, kun joulukuun tilastot ovat käytettävissä, niin se on hyvin nopeasti noussut lähes kolmeen prosenttiin. Määräaikaisia talletuksia tehdään mutta enemmän se on sellaista odottelevaa niin säästämistielillä kuin määräaikaisillakin, Heikkilä kertoo.

Hänen mukaansa taloutta seurataan nyt hyvin tarkkaan eikä hän usko, että ihmiset ottavat tällä hetkellä kovinkaan suuria riskejä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi