1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumenpudotus on ammattilaisen hommaa

Lähestyvä kevät tuo tullessaan lumenpudotussesongin. Lumenpudotus täytyy suunnitella siten, että se voidaan tehdä turvallisesti. Vaarat ja haitat täytyy arvioida kussakin työpisteessä.

lumityöt
Lumenpudottaja kolaa lunta katolta.

Lumenpudotuksessa ei kannata lähteä soitellen sotaan. Homma vaatii asianmukaiset varusteet ja suunnitelman. Oman turvallisuutensa ohella lumenpudottajan on huolehdittava myös rakennuksen vierustoilla liikkuvien turvallisuudesta. Työntekijän tärkein turvavaruste on turvaköysi.

- Ihan mikä tahansa köyden pätkä tai liina ei käy, vaan sen tulee olla vaatimuksen mukainen. E-merkitty turvavaruste, ihan varta vasten siihen työhön tehty, Pohjois-Suomen AVI:n tarkastaja Jari Toivonen opastaa.

- Lähtökohta on se, että oli sitten mökin omistaja tai palkkatyöntekijä, niin ainut mikä sieltä katolta tulee alas on lumi ja sekin suunnitelmallisesti ja turvallisesti.

Pahimpia paikkoja lumenpudottajille ovat jyrkät ja korkeat konesaumapeltikatot.

- Ja sitten ihmisten vilinä jossain keskustassa, niin se on aina potenssiin kaks, Kiimingissä leipomon katolle kipuava Oulun Kattopalvelun Toni Daavittila arvioi.

Tämän talven lumi on toistaiseksi kevyttä ja lohkeavaa, joten lumityöt sujuvat vielä kohtuullisella vaivalla. Daavittila muistuttaa, että lumenpudotusta ei kannata jättää viime tinkaan. Kevättä kohti lumitaakat kasvavat, ja kun ongelmia ilmenee, voi ammattimaisen avun saanti olla kiven alla.

- Se mennee ylleensä sillain että ku ne tekkee sen tillauksen niin sillon ollaan jo hädässä. Että voisitteko tulla puottaan? Millon? No nyt heti!

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi