1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lumi

Kotipihan lumet kuuluvat omalle tontille

Omakotitalon lumet kuuluvat omalle pihalle ja tieliittymän lumien kanssa tulee noudattaa maalaisjärkeä. Luomen luonti herättää toisinaan eriäviä näkemyksiä, varsinkin tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla.

lumi
Postilaatikot törröttävät lumikasan keskellä.
Yle

Runsaslumisena talvena omakotitalotontin rajat tulevat lumitöissä helposti vastaan. Ohje on, että lumet tulisi varastoida omalle tontille ja mikäli tontti käy pieneksi, lunta voi toki viedä vaikka lumenvastaanottoalueelle. Kadun vastakkaisen puolen joutomaa ei ole oikea osoite.

- Kyllä omat lumet pidetään omalla puolella. Ei niitä naapurin maille, eikä muidenkaan maille pidä laittaa, opastaa Oulun kaupungin ylläpitopäällikkö Anssi Jurvansuu.

Katuliittymän kohdalla lumet on järkevin kolata liittymän viereen. Tietysti täytyy muistaa, että penkka ei saa estää näkymää tielle. Monesti pulmana voi olla myös, että naapurin tontti alkaa heti liittymän vierestä. Kuinka pitkälle lunta voi pukata naapuritontin ja tien väliin?

- Ei meillä mitään tarkkoja säännöksiä, eikä metrirajoja ole kirjattu. Se menee käytännön maalaisjärjen kautta.

Luomen luonti herättää toisinaan omakotitaloasujissa eriäviä näkemyksiä ja kaupungillekin tulee toisinaan aiheesta palautetta. Naapureiden keskinäisiä kiistoja ei kaupunki kuitenkaan lähde selvittämään.

- Jos pihalta lykätään lunta katualueelle, niin sellaisista huomautellaan. Jos se on naapureiden keskinäinen kiista, niin vaikeapa meidän on tuomariksi lähteä siinä, Jurvansuu toteaa.

- Se on tietenkin enemmän näissä riita-asioissa joku toinen viranomainen, kuin kadunpitäjä, joka asiaa lähtee ratkomaan.

Lähteet: YLE Oulu / Antti Pylväs

Lue seuraavaksi