1. yle.fi
  2. Uutiset

Lumet putoavat katolta hellästi höyläämällä

Pohjois-Suomessa on kehitetty kaksi uutta keksintöä lumen pudottamiseksi katolta. Molemmat toimivat pitkälti samalla periaatteella, eli poistavat katolta lumen juustohöylän tapaan. Kumpikin keksintö on jo tuotannossa ja herättänyt suurta kysyntää varsinkin runsaslumisessa Etelä-Suomessa.

lumi

Taivalkoskelaisen Kalevi Remeksen keksintö "Kare Kaappari" sijoittui neljänneksi tämänvuotisessa Speden keksintökilpailussa ja on jo tuotannossa. Laite höylää lumen katolta ja liu'uttaa sen itsestään kelautuvan PVC-maton päällä pois katolta.

- Laitteella voi työntää lunta jopa ylämäkeen. Lumi kerääntyy muovin päälle ja liukuu kevyesti jopa ylämäkeen. Matolta lumi putoaa sitten katon reunan yli maahan, kertoo Remes.

Toinen samanlainen laite on kehitelty Ylikiimingissä. Tapio Viitajylhä mietti, kuinka saisi helposti lumet pois kiinteistöjensä katoilta ja niin syntyi laite nimeltä LumiTapio. Myös LumiTapio toimii jopa tasakatolla.

- Haavin läpi vedetään lumi muovisukkaan, jota kautta lumi sitten soluu alas. Ajattelin, että työ pitää pystyä tekemään harjalta ilman, että olisi vaara jäädä itse lumimassojen alle, Tapio Viitajylhä kuvailee.

Lumet tulevat alas hallitusti. Silti laite on tehokas, sillä sen avulla pystyy tyhjentämään tunnissa satakunta neliömetriä kattoa.

Laitteet ovat myös hellävaraisia katolle

Kalevi Remeksen kehittämässä Kare Kaapparissa on jalakset, jotka suojaavat kattoa leikkaavalta terältä. Katon päällä ei myöskään tarvitse kävellä. Myös LumiTapio on hellä katolle.

- Jos lunta on enemmän kuin 40 senttiä, niin laitteen teräosa ei edes yllä kattomateriaaliin. Työskentelijän ei myöskään tarvitse polkea kattoa, luettelee Viitajylhä.

Molemmissa keksinnöissä hyödynnetään paikallista osaamista, vaikka tuotantoon kyselijöitä on ollut jopa Kiinasta asti. Sekä Remeksen Kare Kaapparia ja Viitajylhän LumiTapiota valmistetaan ja markkinoidaan Oulun seudulta käsin. Molemmat on myös patentoitu.

LumiTapiota myydään 89 euron hintaan. Varasukka maksaa 20 euroa. Kare Kaapparin hinnaksi muodostunee noin 150 euroa.

Lähteet: YLE Oulu / Ari-Pekka Sirviö

Lue seuraavaksi