Näyttelijä Timo Lavikainen elää hetkessä

Joensuulainen näyttelijä Timo Lavikainen on mielissään Napapiirin sankarit -elokuvan saamasta suosiosta. Leffa oli viime vuoden katsotuin elokuva - tällä hetkellä sen on nähnyt jo yli 350 000 katsojaa. Yllätyksenä tuli myös sankareitten menestys ranskalaisilla komediafilmifestivaaleilla.

viihde
Timo Lavikainen ja Miia Nuuttila
Helsinki-filmi, Jan Granstrom

Dome Karukosken ohjaama Napapiirin sankarit voitti pääpalkinnon Alpe d’Huez’n komediaelokuvien festivaalilla Ranskassa. Ranskassa elokuvaa levitetään nimellä Very Cold Trip. Elokuva palkittiin festivaalilla myös ammattilaisraadin palkinnolla. Timo Lavikainen kertoo, että elokuvan kansainvälinen menestys oli täysi yllätys niin hänelle itselleen kuin ohjaajallekin.

-Tämä tuli yllätyksenä kaikille meille elokuvan tekijöille. Dome Karukoskikin kertoi availleensa sähköpostia ja huomanneensa, että "Oho, olisi pitänyt olla pokkaamassa uran tärkein palkinto, mutta tulipa oltua Turussa".

Napapiirin sankarit -elokuvan traileri on paikallisen tavan mukaan dubattu ranskan kielelle. Lavikainen on kuunnellut myös trailerin ranskalaisversion.

- Joku kielimies oli kommentoinut, että tässä ranskalaisversiossa pitäisi puhua pohjoisen junttiranskaa, nyt siinä kuulemma puhutaan pariisilaisittain. Saapi nähdä, olenko jonakin päivänä ranskan tunnetuin näyttelijä, heh heh. Taitaa olla matkaa sinne vielä, tuumailee joensuulaisnäyttelijä.

Napapiirin sankareiden kuvauksista jäi Timo Lavikaiselle lämpimät muistot, vaikka hyytävä kylmyys oli välillä läsnä kuvauksissa.

- Hirveän hyvät muistot. Yhteishenki oli koko tekijätiimillä loistava. Meistä pidettiin hyvää huolta. Pakkanen huiteli enimmillään 30 asteessa, mutta meillä oli peräkärryn päälle tehty pieni sauna, jossa lämmiteltiin. On kyllä sanottava, että Jasper Pääkkönen paleli minua enemmän esimerkiksi kelkkakohtauksessa.

Lavikainen kehuu myös elokuvan tekemisen puitteita ja majoitusta Ylläksellä; yleensä näyttelijät majoitetaan halvimpaan ja huonoimpaan majoitukseen, sanoo yksi kolmesta sankarista.

Työ tekijäänsä neuvoo

Timo Lavikainen on itseoppinut näyttelijä. Kipinä elokuvien tekemiseen syntyi jo nuorena miehenä, kun ohjaaja Arto Halonen piti kurssia Penttilän kuvataideoppilaitoksessa. Kurssilla kuvattiin kaitafilmille elokuvia ja itse myös näyteltiin. Nuoruusajoilta Lavikainen muistaa muun muassa ilmaisutaidon kurssin lukioajoilta. Sen jälkeen työ on tekijäänsä opettanut. Timo Lavikainen on omaan osuuteensa Napapiirin sankareissa melko tyytyväinen; aikaisemmissa leffoissa kuten Pitkä kuuma kesä(1999) tai Helmiä ja sikoja(2003) on itsekritiikillä ollut sijansa.

-Tämä on ensimmäinen elokuva, jota katsoessa ei tule sitä fiilistä jälkikäteen että "mitähän minä olen ajatellut tuotakin kohtausta tehdessä".

Ulvovana myllärinä ja paikkaajana teatterilla

Viime kesänä Timo Lavikainen teki pääroolin Ulvovana Myllärinä Hasaniemen kesäteatterissa sekä oli mukana lastennäytelmässä Fedja-setä kissa ja koira. Kesäteatterin lisäksi Lavikainen on heittäytynyt rohkeasti paikkaamaan vakituisen henkilökunnan sairastapauksia Joensuun kaupunginteatterissa. Lavikainen uskaltaa mennä lavalle, vaikka ei olisikaan ehtinyt opetella vuorsanoja kunnolla.

-Esimerkiksi Suomenhevosessa oli käydä köpelösti kun vuorosanat oli vielä vähän hakusessa, mutta onneksi ammattilaiset lavalla auttoivat tarinaa eteenpäin.

Timo Lavikainen tekee mieluummin elokuvaa kuin teatteria. Elokuvassa kiehtoo se, että jokainen kohtaus on erilainen, jokainen tilanne on uusi. Teatterin puolella työ saattaa maistua enemmän puurtamiselta

-Minulle sopii elokuvan tekeminen paremmin. En jaksa puurtaa päivästä toiseen samaa. Kesäteatteria tehdessäkin viimeiset näytökset olivat vähän pakkopullaa - piti tsempata itselle motivaatiota lisää.

Rumpalina keikalle

Napapiirin sankareitten suosiota hyödynnetään myös Kalle Päätalo -bändin keikoilla. Keikoilla Timo ja bändikaverit pitävät Napapiirin sankarit -aiheisia kilpailuita. Lavikainen soittaa rumpuja kahdessa bändissä: Kalle Päätalon lisäksi lavalle nousee myös Timo & Teräsmiehet, jossa soittaa pääosin samoja miehiä kuin Kalle Päätalossa.

Tulevaisuus on avoin joensuulaisnäyttelijälle

- Elämässä kun mikään ei ole varmaa, toteaa Timo Lavikainen. Olisi hienoa päästä tekemään puhdasta draamaa tai lännenelokuvia.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen