Kanerva lahjussyytteistä: Minulla on puhdas omatunto

Törkeästä lahjuksen ottamisesta syytteen saanut Ilkka Kanerva (kok.) on pöyristynyt. Kanerva vannoo kivikovaan, ettei hän ole kuuna päivänä keskustellut Varsinais-Suomen kaava-asioista kauppakeskuksia rakentavien liikemiesten kanssa.

talous

Kansanedustaja Ilkka Kanerva harjoittaa politiikantekoa valtiollisen tason lisäksi myös maakunta- ja kuntatasolla. Mies on Varsinais-Suomen liiton maakuntahallituksen puheenjohtaja sekä Turun kaupunginvaltuuston jäsen.

Nyt syyttäjä on pannut suurennuslasin alle Kanervan toiminnan maakuntapolitiikassa. Varsinais-Suomen liitto päättää laajoista maakunnallista kaava- ja maankäyttökysymyksistä.

"Kaikki tiedän, jotkut tunnen"

Kanerva saa syytteen törkeästä lahjuksen ottamisesta. Syyttäjä epäilee, että Kanerva on saanut yli 50 000 euron arvosta etuja suuria kauppakeskuksia Varsinais-Suomeen suunnitelleilta yhtiöiltä

Törkeästä lahjuksen antamisesta puolestaan rapsahtaa syyte Nova-yhtiöiden johtajille Arto Merisalolle ja Tapani Yli-Saunamäelle, Maskun kalustetalon ja Ideapark-hankkeiden isälle Toivo Sukarille sekä Tokmanni-ketjun ykkösmiehelle Kyösti Kakkoselle.

Kanerva torjuu jyrkästi epäilykset siitä, että hänen suhteensa lahjomisesta epäiltyihin kiinteistö- ja kauppakeskusliikemiehiin olisivat olleet liian läheisiä.

- Kaikki heistä tiedän, jotkut heistä tunnen. Minulla on tuhansia vastaavia kaveruus- ja tuttavuussuhteita tässä tasavallassa.

- Minkäänlaisista liiketoimista emme ole keskustelleet. Sanon tämän hyvin päättäväisesti ja vakaasti.

"En ole ollut edes päättämässä kaava-asioista"

Ilkka Kanerva toteaa ykskantaan, että hän ei ole koskaan keskustellut liikemiestuttaviensa kanssa konkreettisista kaavoista.

- En ole kuunaan puhunut ensimmäisen ensimmäisestä tontista tai kaavasta heidän kanssaan. En ole yhtään kauppakeskushanketta ollut päättämässä suuntaan enkä toiseen.

- En sitä paitsi ole edes ollut mukana päättämässä kaava-asioista Varsinais-Suomen liitossa. Kaavakysymykset ratkaisee maakuntaliiton kaavoitusjaosto, jossa itse en ole mukana.

"Jalkatyö kohti eduskuntaa jatkuu"

Kanerva odottaa syksyllä alkavia käräjiä levollisin mielin.

- Minulla on täysin puhdas omatunto tämän asian ympärillä.

Huhtikuun eduskuntavaalit Kanerva aikoo hoitaa entistäkin tomerammin.

- Hoidan oman sarkani ja teen jalkatyötä intensiivisesti ja päättäväisesti.

Lähteet: YLE Uutiset / Ari Mölsä