Nuoret innostuivat dokumenteista

Nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia dokumenttielokuvista. Elokuvateattereissa esitettävien dokumenttien lisäksi nuorten parissa entistä suositumpia ovat Ylen näyttämät dokumentit sekä alan festivaalit.

kulttuuri
Huumeidenkäyttäjä Jani katsoo Subutex -lääkepakkausta dokumenttielokuva Reindeerspottingissa
Dokumenttielokuva Reindeerspotting kertoo rovaniemeläisistä narkomaaneista.Bronson Club OY

Rovaniemeläisistä huumeiden käyttäjistä kertova Reindeerspotting nousi viime vuonna kaikkien aikojen katsotuimmaksi suomalaiseksi dokumentiksi. Elokuva veti teattereihin etenkin nuoria.

Yleisradion yleisötutkimuksissa dokumentit ovat tulleet aina jollain tavalla mainituiksi sisältönä, jota televisiosta halutaan katsoa. Viime syksynä tehdyssä kyselyssä dokumentit korostuivat kuitenkin erityisesti nuorten vastauksissa.

Ylen esittämien dokumenttien suosiota ovat siivittäneet etenkin uudemmat palvelut kuten YLE Areena, jolloin ohjelmia voi katsoa silloin kun haluaa.

- Dokumentteja katsotaan paljon esimerkiksi pelikonsoleiden kautta, mikä kertoo, että dokumenteilla on nuorempaakin katsojakuntaa, kertoo asiakkuuspäällikkö Susanna Snell Ylen Luovista sisällöistä.

Dokumentti jäsentää tietoa kokonaisuuksiksi

Nuoret katsovat Ylen esittämistä dokumenteista mieluiten sellaisia, jotka käsittelevät muiden muassa tiedettä, teknologiaa ja nykypäivään liittyviä asioita.

Aiheen ei tarvitse kuitenkaan olla tuoreista tuorein kiinnostaakseen nuorempaa yleisöä, sillä esimerkiksi viime vuonna paljon katsojia keräsi 1 400 vuotta vanhojen luiden arvoituksesta kertonut dokumentti Levänluodon kadonnut kansa.

Snellin mukaan dokumentin suosion syytä televisiossa selittää mediassa kymmenen vuoden aikana tapahtunut iso murros.

- Netistä on tullut nuorille päämedia, jossa tieto tulee nopeasti ja pirstaleisessa muodossa. Televisio onkin ottanut saman roolin kuin mikä kirjalla oli aiemmin, eli se kertoo nykyisin tarinoita pidemmässä muodossa. Televisiosta on nautinnollista nähdä tarina, jolla on alku ja loppu. Dokumentti toimii tässä hyvin, sillä se jäsentää asioita paremmin kuin internetsisällöt, Snell sanoo.

Nykypäivän ilmaisukeino

Nuorten kasvaneen kiinnostuksen dokumenttielokuvia kohtaan on huomannut myös dokumenttiohjaaja Pirjo Honkasalo.

- Huomasin Amsterdamissa kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, että siinä ympärillä pörränneet olivat nuoria ihmisiä. On varmasti kansainvälinen ilmiö, että dokumentti on noussut kiinnostuksen kohteeksi nuorison keskuudessa, Honkasalo sanoo.

Parikymppinen Ina Mikkola opiskelee tv- ja radiotyötä ammattikorkeakoulu Metropoliassa ja on ollut kiinnostunut dokumenteista jo pitkään. Hänen mielestään dokumentti on nykypäivän keino ilmaista itseään, sillä halpojen videokameroiden kautta sellaisen tekeminen onnistuu lähes kaikilta.

Mikkola arvelee, että nuoret ovat kiinnostuneita dokumentista muun muassa tosi-tv-ohjelmien kautta. Dokumentti on yksi muoto ilmentää todellisuutta.

- Reality-ohjelmia on niin paljon nykyisin, ja voi olla, että niiden innoittamina halutaan nähdä enemmänkin todellisuutta, jota tulee nykyisin esille myös sosiaalisesta mediasta ja uutisista. Mutta on siinä myös varmaan sosiaalipornon puoli, että halutaan kurkkia toisten elämään, Mikkola sanoo.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Ville Vedenpää