Tanssiva karhu -palkinnolla halutaan nostaa esiin myös syrjään jääneitä tekijöitä

Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaiden joukossa on myös yllätysnimiä. Arvostusta nauttivien naisrunoilijoiden, Helena Sinervon, Juuli Niemen ja Angeta Enckellin, lisäksi palkintoa tavoittelevat Hannu Kankaanpää ja esikoisrunoilija Juho Nieminen.

kulttuuri

Tanssiva karhu -palkintoraatiin kuuluva runoilija Risto Ahti sanoo, että ehdokasasettelulla haluttiin nostaa esiin myös syrjään jääneitä tekijöitä ja teoksia.

- Kun edessä on toista sataa kirjaa, niin tekee mieli kiinnittää erityistä huomiota siihen, keitä nostaa julkisuuden piiriin. Monet hyvät kirjoittajat jäävät väistämättä syrjään, sanoo Ahti.

Tanssiva karhu -ehdokaslistan yllätysnimet Hannu Kankaanpää ja Juho Nieminen tulevat herättämään runopiireissä kritiikkiä, koska samaan aikaan listan ulkopuolelle jäi monia kiitosta saaneita kokoelmia, kuten Harry Salmenniemen Texas, sakset ja Saila Susiluodon Carmen.

Susiluodon kaltaiset tunnetut tekijät eivät Risto Ahdin mukaan tarvitse erityistä esille tuomista.

- Hannu Kankaanpää on jäänyt kirjoittajana syrjään. Julkisen runouden esittäjänä palkittu Juho Nieminen taas on tehnyt merkittävän kirjan, johon kaikkien pitää tutustua. Juuli Niemen ja muiden naisehdokkaiden läsnäolo listalla tuskin yllätti ketään, perustelee Ahti.

Vuoden 2010 Tanssiva karhu -ehdokkaat ovat Agneta Enckellin Anteckningar (intill ett nordligt innanhav); Hannu Kankaanpään Laru, runoja ihmisistä jotka eivät ole saari; Juuli Niemen Yömatkat; Juho Niemisen Muovin kukkia, väliaikaista nykyrunoutta ja Helena Sinervon Väärän lajin laulut.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maria Ala-Kuha