Löytö paljastaa muinaisnaudan salaisuuksia

Nakkilassa tehdyn vanhan luulöydön ajoitus on varmistanut, että Suomessa harjoitettiin karjataloutta jo yli 3 000 vuotta sitten. MTT:n tutkijat ovat ajoittaneet vanhimman Suomesta löytyneen kotieläimen luun varhaiselle pronssikaudelle.

Kotimaa

Nakkilan Viikkalan kaivauksilta löytynyt hammas on kuulunut naudalle, joka on elänyt noin 1300-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Hammas löytyi vuosina 1978-81 tehdyissä kaivauksissa. Tuolloin sen ajateltiin kuitenkin olevan huomattavasti nuorempi kuin muu paikalta löydetty materiaali.

MTT:n tutkija, arkeo-osteologi Auli Tourunen kertoo, että röykkiöistä löydettyjen palamattomien luiden ja hampaiden arveltiin olevan peräisin itse hautausta myöhemmältä ajalta.

- Pidettiin todennäköisenä, ettei palamaton luu säily Suomen maaperässä pronssikaudelta nykypäivään.

Tourunen arvelee, että naudan hammas on asetettu paasiarkkuun polttohaudattujen ihmisten luiden kanssa todennäköisesti uhrina tai amulettina.

DNA kertoo esiäideistä

Naudan hampaasta on onnistuttu eristämään DNA:ta. Sen avulla voidaan tutkia naudan emälinjan historiaa. Suomessa ei ole aiemmin tehty vastaavaa muinais DNA:han perustuvaa tutkimusta.

Tutkimushankkeen johtaja, MTT:n erikoistutkija Juha Kantanen kertoo, että tutkimus auttaa ymmärtämään kotieläinten perinnöllisessä monimuotoisuudessa tapahtuneita muutoksia.

Lähteet: YLE Satakunta