Tiina Weckström tarttui Hella W:n haasteeseen

Hella Wuolijoki on saanut Tiina Weckströmistä henkiin herättäjänsä. Näyttelijä otti roolin haasteen vastaan pyydettäessä, se oli suuri kunnia. Sitten iski kauhu, pelko ja nöyryys. Weckström onnistuu vakuuttamaan kameleontin roolissa.

Tiina Weckström
Tiina Weckström Hella W. -elokuvan ensi-illan alla
YLE / Mari Vesanummi

Hella Wuolijoen persoona oli varsin värikäs ja monipuolinen. Hän oli Tiina Weckströmin mielestä harvinaislaatuinen ihminen.

- Kun hän koki vastoinkäymisiä elämässä, niin hän tarttui seuraavaan hankkeeseen. Ulkopuolisen silmin hankkeet olivat vielä ihan päinvastaisia. Metsäpohatasta ja kauppiaasta tuli pörssiromahduksen myötä kirjailija ja siitä vielä maanviljelijä.

Hella Wuolijoki oli myös poliittinen hahmo, kauppiaalla piti olla hyvät suhteet ulkomaille ja niitä käytettiin myös Suomen hyväksi.

- Hän pyrki auttamaan Suomea rauhanneuvotteluissa mahdollisimman paljon, koska hänellä oli paljon suhteita Neuvostoliittoon, ja hän oli hyvin kielitaitoinen. Hän osasi 8 eri kieltä.

Juha Wuolijoen ohjauksessa Weckströmistä saatiin Hellan kiivas luonne filmille. Näyttelijän mielestä elokuvan teon prosessi oli palkitsevaa.

- Juha teki elokuvaa sellaisella tinkimättömyydellä. Ennen kuin hän sai, mitä hän halusi, päivä ei loppunut.

Maanpetturilla oli kuolema lähellä

Hella W. –elokuva keskittyy Wuolijoen elämän dramaattisimpaan vaiheeseen. Dekkarinomainen tarina saa katsojan jännittämään kuinka päähenkilö selviää kuolemanrangaistukselta.

- Ei ole montaakaan vuosikymmentä siitä, kun käytiin äänestys sotatuomioistuimessa, saako ihminen elää vai tuomitaanko elinkautiseen, Weckström sanoo.

- Silloin ihmiselämä ei ollut kovinkaan vahvan hiuskarvan varassa. Ne, jotka olivat kukkulan kuninkaita hetkellisesti, lensivät seuraavana päivänä linnaan ja toisin päin.

Vahvan persoonan näytteleminen oli Weckströmille haaste. Ennen roolia hän ei ollut tutustunut Wuolijokeen kovinkaan tarkasti.

- Hän oli minulle pyöreähkö vanhahako nainen, jolla oli aina samanlainen lettikampaus. Tiesin myös, että hän oli Bertol Brechtin ystävä ja yhteistyökumppani.

Oliko Wuolijoki lintu vai kala?

Vaikka elokuvassa näyttäytyy määrätietoinen vahva nainen, on Hella Wuolijoen persoonassa myös heikkouksia ja vähemmän imartelevia piirteitä, kuten temperamenttisuus ja epäoikeudenmukaisuus.

Vahvuuden ja tietoisuuden ja taitavuuden kääntöpuolella on heikkous ja epävarmuus. Wuolijoella oli myös pelko siitä, että tuleeko hän hyväksytyksi vieraassa maassa.

- Tehdessäni pyrin näyttämään näitä muitakin puolia. Voiko kovuutta olla, ellei ole heikkoutta? Tiina Weckström pohtii.

Mielikuva on muuttunut merkittävästi, mutta Weckström ei osaa ottaa kantaa siihen, mikä Wuolijoki lopulta oli naisiaan.

- Suurkapitalisti, joka ansaitsi miljoonia ja menetti ne lähes kaikki. Toisaalta samanaikaisesti hän oli vasemmistolainen ja sosialisti henkeen ja vereen. Näiden puolien kohtaaminen on erikoista meidän näkökulmista, Weckström muistuttaa.

Hän oli myös erittäin hyvä valehtelemaan, myös itselleen. Weckströmin mielestä on vaikea sanoa, mikä hän tarkkaan ottaen oli.

- Oliko hän syyllinen vai ei? Kukaan ei tiedä. Mihin hän oli syyllinen? Siihen, mistä häntä syytettiin, vai johonkin ihan muuhun.

Näyttelijän silmin Hella Wuolijoki oli paitsi voimakastahtoinen nainen, myös inhimillinen ja erehdyksiä täynnä.

Tiina Weckströmillä on monta rautaa tulessa

Tampereen Työväen Teatterin lavalta tuttu Weckström on lähtenyt freelancerin tielle, ja kysyntää riittää.

- Tällä hetkellä näyttelen neljää eri teosta. Turussa teen vielä Hamburger Börssiä, Lahdessa oli juuri ensi-ilta Kalenteritytöt. Harjoituksessa on myös Brüchnerin kolmen näyttelijän teos, joka lähtee Berliiniin, sen lisäksi Vincent River kiertää Suomea ja saapuu ensi keväänä Työväen Teatteriin Kellariteatteriin.

- Hirveän hieno ja etuoikeutettu asema, että töitä riittää, vaikka ei olekaan 25-vuotias ja mallinnäköinen, Tiina Weckström naurahtaa.

Tampereelle hän ei lupaa palata enää pysyvästi. Syksyllä hänet nähdään työviksen vierailijana Kellariteatterissa.

- Olen kovin iloinen tästä vierailusta jonka saan tehdä ns. kotiolosuhteisiin ja kotiteatteriin. Vaikka en koskaan vakipestiin palaisikaan, niin olisi mukava päästä tamperelaisia tervehtimään aina silloin tällöin näyttämöltä käsin.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi