Etanoli ja bensiini pysyvät tiiviisti yhdessä

E10-bensiinin tasalaatuisuus on herättänyt kysymyksiä. Etanoli on painavampaa kuin bensiini, joten teoriassa se painuisi huoltoaseman tankissa pohjalle ja viimeinen tankkaaja saisi pumpusta pelkkää etanolia. Tämä ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan ole mahdollista.

talous
Mies tankkaa bensiiniä autoon.
Yle

Neste Oilin polttoainekemisti Kari Seppälä kumoaa väitteen bensan erottumisesta.

- Etanolilla ja bensiinillä on pieni tiheysero, mutta ne liuottavat tosiaan todella hyvin. Kun ne valmistuksessa sekoitetaan hyvin toisiinsa, niin eivät ne enää tällä tavalla eroa. Aika ei siihen vaikuta, vaan käytännössä siihen pitäisi sekoittaa jotain joka niitä erottaa, kertoo Seppälä.

Seppälän mukaan sekoitus tapahtuu jalostamolla ohjaamalla erilaisia bensiinivirtoja valmistussäiliöihin. Bensiini on useamman komponentin seos ja siihen sekoitetaan jalostamolla erilaisia hiilivetyjä.

- Me sekoitamme siihen 7-8 komponenttia tuotteesta riippuen ja tasalaatuisuus varmistetaan sekoituksen jälkeen. Sitten analysoimme, että kaikki bensiinille asetetut vaatimuksen täytyvät ja vasta sen jälkeen se on myyntikelpoista tavaraa.

Tasalaatuista tavaraa

Bensiinierien tasalaatuisuus on aiheuttanut hämmennystä. Seppälä kertoo, että erien ominaisuudet saattavat vaihdella keskenään, mutta sillä ei hänen mukaansa ole käytännön merkitystä kuluttajalle. Itsessään erät ovat Seppälän mukaan tasaisia, eli jokaisen erän sisällä komponentit ovat jakautuneet tasaisesti.

Seppälä kertoo, että E10 on erityisen tasalaatuista bensiiniä myös sääolosuhteiden suhteen.

- Siitä ei ole kauaa, kun huoltoasemilla oli talvella bensiinin jäänestoa, jolla haluttiin varmistaa, että bensiini toimii hyvin talvellakin. Käytännössä nykyinen etanolilisäys tarkoittaa, että meillä on se jäänesto valmiina siinä tuotteessa.

Lähteet: YLE Satakunta