Mustajärvi: Valtion hoidettava velvoitteensa

Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas) vaatii valtiota turvaamaan Metsähallituksen työpaikat Savukoskella ja Sodankylässä. Mustajärven mukaan valtion on lunastettava lupauksensa, jotka se antoi Urho Kekkosen kansallispuistoa perustettaessa.

Markus Mustajärvi

Urho Kekkosen kansallispuistoa perustettaessa 1980-luvun alussa Savukosken kunnalle luvattiin korvata puiston perustamisen myötä menetettävät metsätyöpaikat. Savukosken kirkonkylään rakennettiin hotelli-ravintolarakennus ja luontokeskus, mutta muut lupaukset ovat täyttämättä, Mustajärvi muistuttaa. Esimerkiksi Savukosken Martti-Tulppio -tien peruskorjausta on odotettu kohta kolmekymmentä vuotta, vaikka kompensaatio kirjattiin hallituksen esityksen perusteluihin.

- Perustamisen yhteydessä luvattiin valtion puolelta ainakin kuusi työpaikkaa luontopalveluihin. Enimmilläänkin työpaikoista on Savukoskella ollut vain neljä ja nyt niiden määrä uhkaa tipahtaa yhteen. Kaiken lisäksi Korvatunturin luontokeskukseen ei näytä riittävän valtion palkkaamaa työntekijää, vaikka kaikissa muissa opastuskeskuksissa asia hoidetaan valtion rahoittamana.

- Savukoskella ja Sodankylässä kolmen vakituisen työntekijän työsuhde on juuri päättynyt eikä heidän tilalleen aiota ottaa uusia työntekijöitä. Uhkaa käydä niin, että valtio vetäytyy vastuistaan työpaikka työpaikalta ja jatkossa, jos luontopalveluihin palkattavan työntekijän työhönottopaikka on jokin muu, kuin puistoalueen kunta, karkaavat työpaikat verotuloineen muualle. Pienissä kunnissa yksittäinenkin työpaikka on tärkeä.

Mustajärvi kysyy hallituksen vastuuministeriltä, mihin toimiin hän aikoo ryhtyä valtion kiistattomien velvoitteiden hoitamiseksi ja turvatakseen Metsähallituksen luontopalveluihin riittävät resurssit, jotta peruspalvelut kyetään tuottamaan myös pienemmissä kunnissa.

Lähteet: YLE Lappi