1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hammashuolto

Hammaslääkärille voi joutua jonottamaan jopa vuoden

Lahtelaiset jonottavat hammashoitoon pääsyä keskimäärin 2-3 kuukauteen. Jonotusajat vaihtelevat kuitenkin paljon - pahimmillaan hammashoitoa voi joutua odottamaan vuoden.

Janakkalan Turegin hammashoitolassa jouduttiin hengittämään päivästä toiseen alkoholiksi luettavaa 2-etyyliheksanolia. Se laittoi ammattilaiset sairaslomalle. Kuva: YLE

Äkilliset tapaukset hoidetaan kaupunginsairaalan päivystyksessä, jossa on arkipäivisin vuositasolla 7000 käyntiä. Viikonlopun päivystykset palvelevat vuosittain noin 2000 potilasta. Lahden kaupungin ylihammaslääkäri Markku Mikkonen toteaa, että jonot ovat lyhyemmät kuin vuosi sitten.

- 2-3 kuukauden välissä jonotusaika on. Potilaan ja meidän kannalta olisi parempi, että hoidon ensimmäinen vaihde sujuisi mahdollisimman liukkaasti. Ensikontaktissa arvioidaan kiireellisyys ja hoito jatkuu kiireellisyys arvion mukaan.

- Tyypillisesti ei-kiirellisessä tapauksessa hoitoa joutuu odottamaan muutaman kuukauden. Hoito jaksotetaan sillä tavoin, että se pyritään saattamaan loppuun mahdollisimman nopeasti, Mikkonen toteaa.

Ylihammaslääkäri Markku Mikkonen toteaa, suuhygienistien työpanos korostuu lähivuosina kun hammaslääkäreiden määrä vähenee.