Tuomas Kyrö uskaltaa jo olla kirjailija

Moni kynäniekka käyttää itsestään titteliä kirjailija varsin kevein perustein. Parhaimmat tai pahimmat eivät ole julkaisseet ensimmäistäkään teosta, tai sitten meriittilistalle voi liittää yhden omakustanteen, niin silti sitä ollaan niin kirjailijaa, niin kirjailijaa.

kirjailijat
Mies kahvilla
Tuomas Kyrö oppi isovanhemmiltaan rauhallisen elämänasenteen.YLE / Mari Siltanen

Mutta kaikki skribentit eivät ole samanlaisia. Kirjailija Tuomas Kyrö kertoo rohkaistuneensa käyttämään ammattinimikettä kirjailija vasta kolmannen kirjan julkaisun jälkeen. Vasta kun Kyrö huomasi, että kirjoittamalla voi oikeasti elättää itsensä ja perheensä, kirjailija -tittelin käyttö ei enää ollut kiusallista.

Vajaa nelikymppinen Tuomas Kyrö on tuottelias kirjoittaja. Häneltä on julkaistu tähän mennessä seitsemän kaunokirjallista teosta. Uusin kirja, joka on nimeltään Urheilukirja, ilmestyy helmikuussa. Kyrön tähän mennessä myydyin teos on vuonna 2010 julkaistu Mielensäpahoittaja.

Useita kymmeniä tuhansia myytyjä kirjoja myöhemmin, Kyrö ei vieläkään itse osaa määritellä tarkkaan, miten kirjaa pitäisi kuvata. Ehkä määrittelyn tekee vaikeaksi se, että alunperin Kyrö teki Mielensäpahoittajan radioon.

Mutta välikö sillä on, millä nimellä kirjaa kutsutaan - tärkeintä lienee se, että se on antanut monelle hyviä ja nautinnollisia lukuhetkiä. Lukukokemusta ei lainkaan häiritse se, jos on kuullut Mielensäpahoittajaa Radio Suomesta Antti Litjan lukemana. Päinvastoin; Litja antaa kirjan päähenkilölle selkeän hahmon.

Mielensäpahoittajaa lukiessa nousee vääjäämättä mieleen kysymys, miten Kyrö on pystynyt luontevasti ja aidon tuntuisesti sujahtamaan itseään liki tuplasti vanhemman kirjan päähenkilön nahkoihin. Vastaus kuulostaa helpolta ja luonnolliselta.

Kyrö kertoo viettäneensä lapsuudessaan paljon aikaa isovanhempiensa kanssa, ja heidän tarinoitaan kuunnellen ja heidän elämänmenoaan seuraillen vanhempien ihmisten tapa hahmottaa ympäröivää maailmaa tuli tutuksi. Hyvänä lisänä on kuulema myös oman asuinpaikkakunnan ja sen ympäristön paikallislehdet, joita Kyrö kertoo lukevansa tarkasti.

Lähteet: YLE Kainuu / Harri Nousiainen